RundveeAchtergrond

Ziek zijn op z’n Duits

Wie in Duitsland ziek is, moet standaard van de huisarts een weekje uitzieken. Ook als je na vier dagen weer trappelt om aan de slag te gaan. Dat kost veel geld.

Als een Duitse medewerker zich ziek meldt, moet hij daarvoor naar zijn huisarts. Huisartsen hebben de praktijk altijd bomvol zitten. Dit betekent dat het heel normaal is om een paar uur te wachten voor je mag binnentreden bij Herr Doktor.

Als Herr Doktor vervolgens vindt dat je ziek bent, dan krijg je een ziektebriefje oftewel, zoals de Duitsers zeggen: je wordt Krank geschrieben. Herr Doktor geeft op dit briefje aan wanneer hij je weer beter verwacht. Meestal wordt men een week ziek geschreven.

Het is niet zo dat een medewerker zelf kan melden dat hij weer beter is. Nee, de medewerker moet eerst weer naar de huisarts inclusief de paar uur wachten in de wachtkamer. Dan bekijkt Herr Doktor of je weer beter bent en daarna word je gezond geschreven.

Huisartskosten met eigen risico

Ook een onderdeel van het systeem is een Praxis Gebur. Dit is een eigen risico van €10, die je eens in het kwartaal betaalt bij een bezoek aan de praktijk. Bij betaling van dit tientje krijg je een bonnetje, dat je bij een volgend bezoek aan de arts laat zien.

Dit gehele systeem is goed bedoeld van de overheid om ziekteverzuim te verminderen. Maar volgens ons vermeerdert dit systeem het aantal ziektedagen en verhoogt het de bureaucratie. Wij hebben nu een medewerker ziek. Hij is ziek geschreven voor een week. Wij hebben gevraagd hoe het met hem gaat. Er wordt dan niet gezegd hoe de beste man zich voelt. Maar er wordt gezegd dat hij morgen weer naar de huisarts moet en dan zullen we wel zien of hij beter is.

Misschien voelde hij zichzelf gisteren al weer prima om aan het werk te gaan…?

Beheer
WP Admin