VarkensNieuws

Zeug vaker geïnsemineerd met andere eindbeer

Vught – In vergelijking met 1 januari dit jaar wordt 15 procent van de zeugen nu geïnsemineerd met een ander ras beer of een andere beer uit dezelfde populatie, bijvoorbeeld een ander soort Piétrain.

Dat blijkt uit gegevens van Varkens KI Nederland. Er wordt vooral meer geïnsemineerd met Piétrain genetica. Bij marktleider Varkens KI Nederland bestaat 45 van de afzet van eindberen uit Piétrain genetica. Bij varkens KI Twenthe en Preferent KI is dat respectievelijk zelfs 80 en 98 procent. Bij Fokkerij Centrum Nederland is het Piétrain aandeel 35 procent, bij Klasse KI 67 procent.

Uit navraag blijkt dat vermeerderaars vooral bezig zijn met de keuze voor een eindbeer vanwege veranderingen op de afzetmarkt. Zo moeten biggen en vleesvarkens voor de Duitse markt vleesrijk zijn om een hoge opbrengst te hebben. Dat kan alleen als de hammen, buik en karbonadespier in juiste verhouding aan het varken zitten, waarbij de buik niet vet mag zijn, de spekdikte op het karkas beperkt is, tegenover veel spier. Dit maakt de beerkeus tamelijk eenvoudig: een vrij luxe Piétrain.

Voor de Nederlandse markt is meer discussie mogelijk over de eindbeerkeuze. Dan wordt vitaliteit en groei belangrijker. Heel subtiel verschuift het accent bij de keus voor een Piétrain-beer daarom iets naar groei en vitaliteit. De extreem luxe Belgische Piétrains zijn zo vrijwel uit beeld. Het aandeel van niet-Piétrains als de Tempo en Duroc is tamelijk stabiel. De markt van de Deense Duroc-beren is zo’n 300.000 doses sperma per jaar op een totaal van circa 4,7 miljoen doses eindbeersperma.

Meer informatie over de prijzen van biggen vind je in Boerderij Marktprijzen.