AkkerbouwAchtergrond

Zelf frites bakken, alternatief voor SPA

Deze week introduceerden NAV, LTO en VTA opnieuw een reddingsplan voor de aardappelsector, het SPA. Een alternatief is frites maken en opslaan in een pakhuis.

Het nobele reddingsplan voor de aardappelsector van NAV, LTO en VTA geeft op de redactie van Boerderij een hoop discussie. De grote vraag is: krijgen de organisaties de benodigde 80 % nu wel bij elkaar? Tot nu toe is dit met de uien van oogst 2004 (BAI) en oogst 2007 (Jan Bakker) in ieder geval niet gelukt.

Kijk naar alternatieven

Maar buiten deze discussie is het leuk om naar alternatieven te kijken. Een eigenwijze chef op onze redactie (lees: Robert Bodde) zei direct: “Denk eens meer na zoals ze in de varkenshouderij doen. Sla die aardappelen gewoon twee jaar op. Dat moet toch kunnen, als je ze maar koelt met een airco. Koel dan via grondwater en de kosten blijven binnen de perken. Verkoop ze later als ze duur zijn.” Voor ons akkerbouwers is het natuurlijk snel duidelijk. Dat is nooit haalbaar. Mochten de aardappelen het kwalitatief al zo lang volhouden, dan is het nog veel te duur.

Toch sneed de opmerking van Robert Bodde wel hout. De aardappelen vers bewaren lukt natuurlijk niet. Maar we kunnen ze wel invriezen als frites. Diepgevroren frites zijn zeker een paar jaar houdbaar met slechts geringe bewaarverliezen.

Frites bakken, invriezen en opslaan

Kunnen NAV, LTO en VTA dus niet beter zorgen dat boeren productiecapaciteit bij de fritesindustrie kunnen huren/kopen? Dan bakken boeren daar in eigen beheer van de vrije aardappelen frites. Deze slaan ze op in een centraal koelhuis. Als er dan ruimte is op de markt, verkopen ze de frites zelf voor een goede prijs.

Natuurlijk zijn aan het bakken kosten verbonden, maar die bereken je later terug in de verkoopprijs van de frites. Blijven over de rentekosten om het product een jaar of langer te financieren. Maar deze kosten moeten akkerbouwers voor lief nemen in ruil voor een hogere aardappelprijs.

Met deze oplossing haal je in ieder geval op korte termijn het overaanbod uit vrije markt. Daarna kan je als teler op ieder gewenst moment de frites verkopen en zo profiteren van de prijsfluctuaties op de markt van diepgevroren frites. Met als grootste voordeel dat iedere vrije boer eigen baas blijft van productie, product en portemonnee.

Een overzicht van de prijzen voor uien vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin