RundveeNieuws

Zeker 8.000 Europese bedrijven besmet met Schmallenberg

Parma – Het Schmallenbergvirus heeft zich over heel Europa verspreid. Dit stelt de European Food Safety Authority (EFSA). Volgens een inventarisatie van meldingen blijkt dat zeker 8.000 veestapels een besmetting doormaakte. Niet alleen in EU-lidstaten maar ook in Zwitserland, Noorwegen en Kroatië liepen dieren het virus op. Naast runderen, schapen en geiten is het virus ook aangetroffen bij herten, bizons, elanden, alpaca’s en buffels.

De onderzoekers van de EFSA hebben sterke aanwijzingen dat het virus ook in de wintermaanden blijft circuleren omdat naast de afwijkingen bij kalveren en lammeren ook symptomen bij volwassen dieren zich in die periode voordeden. Het aantal gemelde besmettingen is in verhouding tot het aantal veestapels laag, dit wijst erop dat het virus op veel bedrijven ongemerkt rondgaat. Dit wordt volgens de EFSA ook onderbouwd door het hoge percentage tankmelkmonsters met antistoffen.

In de loop van juni brengt  MSD het vaccin Bovilis SBV op de markt, in eerste instantie in Engeland omdat de veehouderij daar harder getroffen is dan in andere landen. Over een paar maanden wordt het vaccin ook in Nederland verwacht.

Beheer
WP Admin