Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Zeeuwse klei is knoerthard

Het sterk drogende weer na de natte periode heeft voor een keiharde bovenlaag op het land gezorgd, een vergelijk met beton wordt regelmatig gehoord. Toch zal er gezaaid moeten worden. Met alle beschikbare middelen wordt de Zeeuwse klei zo fijn mogelijk gemaakt.

 • Bij Kortgene (Z.) laat Hans van Oeveren bieten zaaien door loonbedrijf Van der Heijde uit Kamperland. Zelf doet hij de grondbewerking. - Foto's: Anton Dingemanse

  Bij Kortgene (Z.) laat Hans van Oeveren bieten zaaien door loonbedrijf Van der Heijde uit Kamperland. Zelf doet hij de grondbewerking. – Foto’s: Anton Dingemanse

 • Met voor en achter en rotorkopeg gaat Van Oeveren 2 keer over het land. De grond wordt dus feitelijk 4 keer bewerkt.

  Met voor en achter en rotorkopeg gaat Van Oeveren 2 keer over het land. De grond wordt dus feitelijk 4 keer bewerkt.

 • Het is duidelijk dat een extra bewerking geen overbodige luxe is.

  Het is duidelijk dat een extra bewerking geen overbodige luxe is.

 • Uiteindelijk ligt er een redelijk zaaibed. Met een aangepaste snelheid van ongeveer 3,5 kilometer per uur wordt het perceel gezaaid.

  Uiteindelijk ligt er een redelijk zaaibed. Met een aangepaste snelheid van ongeveer 3,5 kilometer per uur wordt het perceel gezaaid.

 • Het zaad ligt keurig 19 centimeter van elkaar in nog vochtige grond.

  Het zaad ligt keurig 19 centimeter van elkaar in nog vochtige grond.

 • Marius van Oeveren uit Kortgene zaait een perceel blauwmaanzaad. Het zaaien hiervan is, evenals als bij granen, wat minder problematisch. Later wordt dit met cambridge-rol nog aangedrukt.

  Marius van Oeveren uit Kortgene zaait een perceel blauwmaanzaad. Het zaaien hiervan is, evenals als bij granen, wat minder problematisch. Later wordt dit met cambridge-rol nog aangedrukt.

 • Bij Geersdijk zaait Van der Heijde uien voor Jan-Willem de Kater.

  Bij Geersdijk zaait Van der Heijde uien voor Jan-Willem de Kater.

 • Even kijken of het zaad goed ligt. Het ligt wat droog maar er zit nog veel vocht in de grond en bij een goede capillaire werking zal dat wel goedkomen.

  Even kijken of het zaad goed ligt. Het ligt wat droog maar er zit nog veel vocht in de grond en bij een goede capillaire werking zal dat wel goedkomen.

 • Bij Dreischor gaat Coen van den Hoek uien en bieten zaaien. De bovengrond is daar knoerthard en moet met fors machinaal geweld zaaigereed worden gemaakt.

  Bij Dreischor gaat Coen van den Hoek uien en bieten zaaien. De bovengrond is daar knoerthard en moet met fors machinaal geweld zaaigereed worden gemaakt.

 • Voor de rotoreg zit een woelpoot die ongeveer 10 centimeter diep gaat om de korst van de gespitte grond te breken.

  Voor de rotoreg zit een woelpoot die ongeveer 10 centimeter diep gaat om de korst van de gespitte grond te breken.

 • Daarna legt Van den Hoek het land definitief klaar met een VSS-zaaibedbereider. Het uiteindelijke resultaat is een nog wel wat kluitig maar geschikt zaaibed.

  Daarna legt Van den Hoek het land definitief klaar met een VSS-zaaibedbereider. Het uiteindelijke resultaat is een nog wel wat kluitig maar geschikt zaaibed.

Muizenschade bezorgt melkveehouders extra voorjaarswerk en kosten. Bekijk de fotoreportage.

Beheer
WP Admin