AlgemeenAchtergrond

Zeer zachte november met veel regen

November 2009 eindigt op de tweede plaats in de rij van zachtste novembermaanden sinds 1901.

De gemiddelde temperatuur in De Bilt was 9,5 graden tegen 6,2 normaal, meldde maandag het KNMI. Alleen november 1994 was met ruim 10 graden zachter. Herfst 2009 staat op een gedeelde derde plaats. Alleen de herfsten van 2005 en 2006 waren zachter.

Lagedrukgebieden veroorzaakten de hele maand nogal wisselvallig weer. Vooral van 13 tot en met 25 november was het bijzonder zacht. De gemiddelde temperatuur lag toen iedere dag vijf tot zeven graden boven de normale temperatuur. Het warmst was het op 13 november. In een aantal weerstations in het zuidoosten werd het toen 17,5 graden.

Met gemiddeld over het land ongeveer 118 millimeter neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 82 mm, was november nat. De meeste neerslag viel in de kustprovincies, vooral in Zeeland en in het Waddengebied. In Limburg viel de minste regen. De zon scheen iets minder dan het langjarig gemiddelde. In het noorden was de zon het minst te zien. Vlissingen was het zonnigste KNMI-weerstation.

Deze herfst was september de zonnigste maand. De gemiddelde temperatuur in september, oktober en november kwam uit op 11,7 graden, tegen normaal 10,2 graden. Met een gemiddelde van 220 mm neerslag tegen 235 mm normaal had de herfst vrijwel de normale hoeveelheid neerslag. Soms gingen de buien plaatselijk vergezeld van veel wind en onweer.

Beheer
WP Admin