AlgemeenAchtergrond

Yara slachtoffer van ontwikkeling grondstofprijzen

Voor de langere termijn denken de meeste banken nog steeds dat beurskoersen terrein gaan winnen, maar voorlopig beperken het lot van de olieprijs en een onverwacht handelsbalanstekort in China het sentiment tot “neutraal”.

Voor aandelen in de agribusiness spelen de prijzen van graan een cruciale rol. De graanprijs daalde op weekbasis op de termijnmarkt in Chicago 7 procent. Een lagere graanprijs betekent dat boeren minder kunnen uitgeven aan productiemiddelen.

Kunstmestconcern Yara International verloor op weekbasis meer dan 4 procent. Het aandeel daalde sinds de aanvang van dit jaar van een waarde van 335 naar een kleine 280 Noorse kronen.

Analisten van de Noorse investerings bank Nordea hebben hun advies verlaagd van “vasthouden” naar “verkopen”. De prijs van kunstmest op basis van stikstof staat in de belangrijkste markt van Yara onder druk, aldus Nordea. Daar komt bij dat de olie- en gasmarkt een grote invloed heeft op de productiekosten van kunstmestbedrijven.

Enigszins opportunistisch lijkt de “downgrade” van Nordea wel. Traditioneel is de vraag naar stikstof in dit deel van het jaar beperkt, terwijl de afzet in de andere grote markten, Noord- en Zuid-Amerika, volgens Yara zelf stabiel is. Het aandeel zou ook kunnen profiteren van een nieuwe subsidie op kunstmest die India invoert. Het land is geen grote exporteur maar wel de grootste producent van tarwe wereldwijd. Dat de productielocatie van Yara in Libië door tanks wordt omsingeld helpt echter niet.

Lagere graanprijzen vertalen zich voor de machinebouwers in de AGD-Index nog niet in lagere koersen. De lichte stijging van de koersen is mogelijk deels te verklaren uit een licht aantrekkende huizenmarkt in de VS. Agco, John Deere en Case New Holland zetten circa een derde van hun machines af in de bouwsector. De bedrijven noteerden twee weken geleden goede kwartaalcijfers.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Beheer
WP Admin