AlgemeenAchtergrond

WUR wil eten van groente stimuleren

Wageningen Universiteit (WUR) werkt aan onderzoeksprogramma om de consument te verleiden tot een lagere calorie-inname.

Dit willen de onderzoekers onder meer bereiken door de consumptie van groente te vergroten. Doel van het Wageningse onderzoek is vooral de strijd aan te binden tegen overgewicht en andere welvaartsziekten, die gekoppeld zijn aan te hoge consumptie. De trend om meer buitenshuis te eten en de toenemende consumptie van direct-klaar-maaltijden leiden tot overconsumptie.

Groente en fruit kunnen een belangrijk bestanddeel zijn van een gezonder dieet. Maar de vraag is hoe de consument ook daadwerkelijk meer groenten en fruit gaan eten. Het idee is dat door de ontwikkeling van zogenoemde functional foods, dieetprogramma’s en voorlichting aan de consument het eetgedrag kan veranderen.

In het onderzoeksproject gaat het niet alleen om eten, maar ook om gedrag en, ook over de effecten die voeding hebben op de gesteldheid van de mens. Een van de onderdelen van het onderzoek is de ontwikkeling van aantrekkelijk, verzadigende en bevredigende plantaardige producten voor kinderen, pubers en jongvolwassenen. Vooral die groepen eten te weinig fruit en groente volgens de aanbevelingen van voedingsdeskundigen.

Dat groente weerstand wekken, komt mogelijk doordat groente weinig energie leveren, in tegenstelling tot suikers en vet. De aversie tegen groente wordt al op jonge leeftijd opgebouwd en blijft vaak aanwezig als de consument volwassen is geworden. Daarom is het volgens de Wageningen Universiteit van groot belang om de ontwikkeling van voedselvoorkeur bij kinderen te onderzoeken. Wellicht is het een oplossing om de energie-gehalten van groenten kunstmatig te verhogen, waardoor groente aantrekkelijker wordt, aldus de onderzoekers.

“Mammie, vandaag weer spruitjes?”, kopt een Engelstalige brochure van Wageningen Universiteit en Researchcentrum over verzadiging en bevrediging van voeding.

Beheer
WP Admin