AlgemeenAchtergrond

WUR laat zien wat het kan op Britse tuinenshow

Naakte sier- en groenteplanten zijn de smaakmaker op de Britse tuinenshow Hampton Court Palace. De planten zijn opgekweekt door Wageningse onderzoekers. Zij zien de teelt als een prestigeproject. ”Daarbij zorgt het voor exposure van onze onderzoekscentra.”

In een vuilcontainer in proefkassen van Wageningen UR Glastuinbouw liggen korte komkommerplanten en lange sliertachtige wortels. Ze hangen over de rand als een paardenstaart. Het zijn de opbrengsten van een waterteeltproef.

Deze planten zijn niet ingezonden voor de tuinenshow Hampton Court Palace Flower Show in Londen. Alleen de mooiste planten zijn geselecteerd voor de delicate trip naar Londen op een gesealde kar. De wortels van die planten hangen nu veilig in een zak met water en voeding.

Dit is geen wetenschappelijk experiment, maar een prestigeproject voor de techneuten van WUR Glastuinbouw, al lopen er ook praktijkproeven met tomatenteelt op water. Die ervaring werd wel ingezet om te laten zien dat het kon, maar verder heeft de proef niets met de praktijk van doen. De serie op water geteelde groente- en sierteeltplanten (waaronder ridderspoor, petunia en roos) zijn als naaktplanten smaakmaker op de Londense tuinenshow. Getoond in een aquarium moet de opstelling de plant, vrucht en wortel in naakte hoedanigheid tonen. Vandaar de shownaam Naked Garden.

WUR-onderzoeker Filip van Noort noemt opdrachtgever David Domoney de Britse Rob Verlinden. Domoney is bekend van tv-programma’s over tuinieren en prijswinnaar op shows met onder meer zijn one million dollar garden, waar hij edelstenen tussen de gewassen plaatste.

Zestien tomatenplanten staan deze donderdag nog op tafels in blauwe tonnen. De stengels groeien door piepschuimen deksels, de afscheiding tussen wortel en plant. Acht planten halen het tot de show. De overige planten gaan die middag ook nog de container in. De opstelling wordt in Bleiswijk afgebroken nu de tuinenshow in Londen op beginnen staat. Het is niet alleen een aardigheidje van de onderzoekers. ”Het is misschien een hobbymatige proef, maar er zit prestige en exposure aan voor onze onderzoekscentra. We laten zien wat we kunnen. In Engeland kreeg Domoney het niet voor elkaar dit te laten telen.”

Het was niet zozeer het testen van teelt op water – bij veel gewassen is daar al ervaring mee – maar vooral het tijdig opkweken van planten waar de uitdaging van de onderzoekers lag. De opdrachtgever wilde 1,5 meter hoge aubergine, komkommers en tomatenplanten. De sierplanten moesten tijdig in bloei komen. ”Dat is dan nog het spannende. Voor de tomatenplanten hebben we twee weken geleden de top eruit gehaald. Dat zien de bezoekers van de show niet”, aldus mede-onderzoeker Tycho Vermeulen.

WUR toont sierlijke middelgrote trostomatenplanten. De vruchten kleuren mooi bij de nog fris aandoende plant. De sierlijke aubergines hangen er als tropische verrassing eveneens mooi bij. Straks in Londen komen de planten in een haag in glazen bakken met water te staan.
De wortels hebben een andere structuur dan bij teelt in substraat of de volle grond. Van Noort: ”De wortels zijn langer en dikker. Wortels in de grond zijn veel dunner.”

Voorzichtig
De naaktplanten van Wageningen UR Glastuinbouw gaan het in de Naked Garden op de tuinenshow Hampton Court niet gemakkelijk krijgen. De wortels komen een week lang in het zicht en daarvoor in het licht, iets waar wortels van weggroeien. ”We zullen moeten kijken hoe we de wortels goed houden”, zegt onderzoeker Filip van Noort, ”misschien door het glas van de aquariums tijdig te reinigen tegen algenvorming.” Over de uitkomst van het teeltproject met sier- en groenteplanten is Van Noort tevreden.
Zien we opstellingen zoals in Naked Garden straks ook in centrale hallen van bedrijven? Oftewel, is er kans dat een markt ontstaat voor de naakte groenteplanten waarvan de wortels in de lucht hangen en een fontein via water voedingsstoffen aanbrengt? Van Noort is voorzichtig. ”Daarvoor is de opstelling te kwetsbaar. Misschien kan het met getint glas. Of in combinatie met elektriciteitsproductie door speciaal glas te gebruiken.” Intratuin is nog niet benaderd, zegt hij lachend.

Beheer
WP Admin