AlgemeenAchtergrond

WUR: Effect luchtbevochtiging op bladgrootte paprika niet zichtbaar

Proeven met luchtbevochtiging van Wageningen Universiteit hebben geen effect aangetoond van luchtbevochtiging op bladgrootte van paprikaplanten.

Onderzoeker Arie de Gelder presenteerde gisteravond tussentijds resultaten van een aantal proeven met paprika.

In drie afdelingen van 144 vierkante meter wordt het effect van luchtbevochtiging en bevochtiging in combinatie met koeling onderzocht op de groei en ontwikkeling van de planten. Luchtbevochtiging is een relatief nieuwe techniek in de glastuinbouw met deels onbekende effecten voor de teelt.

Verwacht was dat door de hogere luchtvochtigheid grotere bladeren en daarmee groeikracht zou ontstaan. Dat blijkt nu niet uit de proeven in Bleiswijk.

De bevochtiging in de drie afdelingen liep sterk uiteen. In één afdeling werd van april tot begin juni 8 liter per vierkante meter bevochtigd, tegen 44 liter in een zwaarder bevochtigde kas. De derde afdeling besloeg een gesloten kas met 15 liter bevochtiging.

Bij de gesloten kasproef bleek het gehalte CO2 licht hoger met een piek in de zonnige week 19 toen het CO2-niveau 400 ppm lag boven de licht bevochtigde kas. Volgens De Gelder klopt dat met de verwachtingen van de onderzoekers voorafgaande aan de proef.

Bij productie werd tot nu toe geen groot verschil aangetoond tussen de drie proefopstellingen. Wel werden iets zwaardere vruchten geplukt in de gesloten kasopstelling. Het verschil is met 1 procent minimaal, aldus De Gelder.