AlgemeenAchtergrond

‘Wkk blijft rendabel in komende jaren’

De komende jaren zullen reeds geplaatste warmtekracht-koppelingsinstallaties (wkk) rendabel blijven voor glastuinders.

De sector zelf lijkt minder positief over de rendementen van wkk’s. Volgens André Dippell, directeur van adviesbureau Endon, kun je een investeringsbeslissing voor een wkk beter vooruitschuiven. Hij zei dat op het symposium WKK in de Glastuinbouw in de De Meern.

Bestaande wkk’s zullen de kosten opbrengen, stelde hij met de nodige aannames. Hij voorspelt evenwel afvlakkende rendementen, ofwel sparkspreads (electriciteitsopbrengst minus gaskosten) voor wkk’s. Daarbij houdt de adviseur geen rekening met ketelgebruik, waar tuinders dit wel doen. ‘Op basis van de gasprijs kunnen we zeggen dat het zal blijven renderen, zeker als we uitgaan van een ruim wereldwijd gasaanbod.” Nu is de kostprijs van electriciteit uit gas lager dan uit kolen. Zolang deze situatie aanhoudt, kan de glastuinbouw rekenen op goede vraag, zeker vanuit duurzaamheidsperspectief.

Gasbedrijf GasTerra liet op het symposium cijfers zien waaruit blijkt dat in Europa weliswaar de gasproductie terugloopt, maar wereldwijd ruim voldoende aanbod is van traditioneel gas, vloeibaar gas en leisteengas. Wat dit betekent voor de gasprijs op lange termijn, is onduidelijk zeker nu de koppeling met de olieprijs steeds meer losgelaten wordt.

Volgens Nico van Ruiten, voorzitter van LTO Noord Glaskracht, wordt het steeds moeilijker voor bedrijven met wkk. “Ze draaien steeds korter op piekmomenten.” De voorspelling dat wkk’s de komende jaren renderen, durft hij niet te staven met name door toekomstige uitbreiding van electriciteitsproductie. De huidige sparkspread schommelt rond de vijftien euro per megawattuur. Een verdere afvlakking is niet op te vangen, stelt hij.

Op het symposium ontstond discussie nadat tomatenteler Duijvestijn stelde dat bedrijven zonder wkk in de huidige markt soms een lagere kostprijs halen. Dit werd tegengesproken door energieconsultants, maar onderschreef een accountant. “Het is erg moeilijk bedrijven te vergelijken, maar het is niet onmogelijk”, stelde de Abab-adviseur.

Beheer
WP Admin