AkkerbouwAchtergrond

Wintertarwe vroeg de grond in

Oostwold – Christiaan van Vilsteren van de maatschap Van Vilsteren, een akkerbouw- en veebedrijf in het Groningse Oostwold, zaait wintertarwe.

Oostwold – Christiaan van Vilsteren van de maatschap Van Vilsteren, een akkerbouw- en veebedrijf in het Groningse Oostwold, zaait wintertarwe. ”Het is aan de vroeg kant, half oktober is normaal, maar de omstandigheden zijn ernaar”, vertelt van Vilsteren. Het zaaien gaat dan ook goed. Hij heeft 140 hectare te gaan. Dit perceel is 23 hectare groot. Van Vilsteren zaait met een combinatie van een rotoreg en zes meter brede zaaimachine die kan worden opgeklapt.

Foto Koos van der Spek

Bant – Cursisten van de PotatoBusinessSchool Emmeloord bezoeken in deze eerste cursusweek Agrico Research in Bant. Verschillende kweekbedrijven vertellen hier over hun werk. De cursisten, mensen uit onder meer Rusland, Israël en Libanon, maken een rondje door het aardappelbedrijfsleven in de regio Emmeloord. Aan het eind van de week krijgen ze een certificaat. ”Maar daar gaat het niet om. Ik denk: als je kennis geeft aan mensen, krijg je er ooit iets voor terug”, redeneert Harry Goos, voorzitter van de aardappelschool.

Foto Inaxion

Hunsel – Medewerkers van teler Peter Janssen oogsten courgette van de vollegrond. Dat levert met deze nazomer mooie plaatjes op, maar ook meer kilo’s, stelt Janssen. ”Als de nachten onder de 10 graden Celsius komen, staat de groei bijna stil, maar met deze nachten oogsten we nog volop.” Hij verwacht nog zeker tot eind volgende week aan te leveren bij veiling ZON. Janssen teelt courgettes op 35 hectare.

Vlak voor het einde van het seizoen noemt Janssen het seizoen matig. Een redelijk seizoen kwam in september in de versukkeling door te veel aanbod, onder meer uit Spanje. Janssen begon in juni te oogsten, net na de Ehec-uitbraak. Slechte prijzen hebben mogelijk te maken met de onrust op de markt, maar mogelijk vooral met het schommelende aanvoerpatroon, stelt hij.

Foto Twan Wiermans

Beheer
WP Admin