Winterplantuien onder ideale omstandigheden de grond in AkkerbouwFoto

Winterplantuien onder ideale omstandigheden de grond in

Uienseizoen 2018 behoorde in het Zuidwesten niet tot de toppers; een jaar om snel te vergeten. Inmiddels worden de eerste uien voor het komende seizoen al geplant.

Een overzicht van de prijzen voor uien vind je op boerderij.nl/markt.

In totaal plant Stouten 8 hectare winteruien. Naast de rode ui wordt nog 4 hectare Troy geplant. In dit perceel laat De Groot en Slot een proef van 24 veldjes winteruien rassen aanleggen. Deze proeven worden op verschillende locaties in het land herhaald. Stouten markeert waar de proefveldjes komen te liggen.

MSP legt tegelijkertijd het volgende perceel klaar voor het planten.

De plantafstand wordt nog even gecontroleerd. Het blijken er nu 18 tot 19 per meter te zijn, zo kan het doorgaan.

Akkerbouwer Jan Stouten uit het Zeeuwse Oosterland vult de bak van de plantmachine met een nieuw ras rode winteruien. - Foto's: Anton Dingemanse

Deze rode winterui is het ras Red Spring van De Groot en Slot. Wat opvalt, is het behoorlijk langwerpige plantgoed. Dit groeit uit tot een hoogronde ui.

Het planten gebeurt met een tot driewieler omgebouwde Ford met daarachter rotoreg en plantmachine. Zo wordt in een werkgang het plantbed gelegd en de uien geplant.

Een imposant gezicht, deze driewieler van voren gezien, met aan beide zijden een vloeistoftank. Tijdens het planten wordt geen middel toegevoegd. Vooraf is een beetje kunstmest gestrooid.

De plantafstand wordt regelmatig gecontroleerd. Met 18 uitjes per meter ligt er een mooi gemiddelde.

Omdat dit jaar deze Red Spring-uien voor het eerst commercieel worden geplant, komt accountmanager Peter Vroegindeweij van De Groot en Slot kijken hoe het verloopt. 7 telers telen dit ras dit jaar, nog wel op kleine schaal. Stouten plant 2 hectare en dat is ongeveer wat andere telers ook planten.

De grond waarin geplant wordt is zanderig en wordt omschreven als vroeg en vocht opgevend.

De eerste omgangen zijn geplant en de plantbak van de zeker 30 jaar oude Koningsplanter wordt weer gevuld.

Loonbedrijf Kloosterman uit Lewedorp plant eveneens Troy-winterplantuien. Bij Ovezande gaat het om een perceel van 6 hectare voor MSP uit Nieuwdorp. MSP plant elk jaar ongeveer 20 hectare winteruien voor eigen rekening.

Het plantmateriaal is van een mooie kwaliteit en gaat onder goede omstandigheden de grond in.

Een deel van die goede omstandigheden is het plantbed. Zoals de naam van het dorp Ovezande doet vermoeden is de bodem zandig en heeft nu dankzij de droogte een prima structuur. Links het klaargelegde plantbed en rechts het geplante deel.

Rinus Moerdijk van MSP controleert met een medewerker de plantafstand in de rij. Die blijkt hier krap 15 per meter te zijn en daarmee minder dan de gewenste 18 gemiddeld. Plantuitjes vallen niet altijd keurig in de rij, zodat elders wel voldoende kunnen liggen. Toch wordt besloten wat dikker te planten.

Stagiair Tim Nieuwenhuijse assisteert bij het vullen van de plantbak.

Jongeren kunnen prima multitasken blijkt wel. Eten, multimedia raadplegen en tegelijkertijd het planten in de gaten houden.

Tijd om de uitjes wat beter over de bak te verdelen.

Beheer
WP Admin