AlgemeenAchtergrond

Winst Case New Holland stijgt snel ondanks Japanse aardbeving

Burr Ridge – Case New Holland (CNH Global) heeft in het eerste kwartaal een nettowinst van 152 miljoen dollar (104,5 miljoen euro) geboekt.

Een jaar eerder bleef de winst beperkt tot 16 miljoen dollar. De omzet steeg 176 procent tot 3,8 miljard dollar (2,67 miljard euro). Omdat de Japanse aardbeving CNH Global hard raakt, blijft de winst- en omzetverwachting voor 2011 gelijk. De cijfers zijn beter dan veel analisten hadden verwacht. De producent van de merken Case-IH, New Holland en Steyr waakt echter voor onrealistische verwachtingen voor de rest van het jaar. In het tweede en derde kwartaal denkt CNH Global nog last te krijgen van de gebrekkige beschikbaarheid van onderdelen uit Japan.

De Japanse aardbeving kan de omzet uiteindelijk 300 tot 500 miljoen dollar (205 tot 342 miljoen euro) drukken. Omdat de vraag naar machines door de relatief hoge prijzen voor agrarische grondstoffen oploopt, handhaaft CNH Global de verwachting dat de omzet met circa 10 procent zal groeien. Boeren hebben immers meer te besteden, terwijl het graanareaal in de VS ook nog is gestegen.

CNH Global denkt betere marges te kunnen realiseren op landbouwmachines. Boeren kiezen vaker voor geavanceerde en grote trekkers, terwijl door de grotere volumes de fabrieken efficiënter draaien. In het laatste kwartaal steeg de brutomarge op de verkoop van landbouwmachines van 1,7 tot 8,6 procent.

De verkoop van agrarisch materieel steeg 17 procent op jaarbasis tot 3,1 miljard dollar (2,1 miljard euro). De landbouw is nu goed voor 81 procent van de totale verkopen van CNH Global. Geografisch was Noord-Amerika met een aandeel van 40 procent van de omzet de belangrijkste regio. De regio wordt gevolgd door de EU plus Afrika, goed voor 33 procent van de verkopen.

De verkopen zijn volgens het bedrijf in vrijwel alle regio’s “solide”, Alleen in Zuid-Amerika bleef de groei beperkt tot maar 1 procent. Dat heeft volgens CNH Global vooral te maken met aflopende steunmaatregelen van de Braziliaanse overheid.

Beheer
WP Admin