AkkerbouwNieuws

Winst Avebe op 19,8 miljoen

Foxhol – Avebe heeft afgelopen boekjaar 2010/2011 een netto-resultaat van 19,8 miljoen euro gerealiseerd. In boekjaar 2009/2010 hield het aardappelzetmeelconcern 2,8 miljoen euro over na belastingen.

De prestatieprijs voor de telers bedraagt € 67,32 per ton zetmeelaardappelen. In boekjaar 2009/2010 bedroeg de prestatieprijs € 46,84. De omzet steeg het afgelopen boekjaar 0,8 procent naar 525,1 miljoen euro.

Naast het netto-resultaat heeft Avebe een voorziening getroffen van 25 miljoen euro. Deze is gedeeltelijk bedoeld voor de reorganisatie de komende twee jaar en voor de sloop van gebouwen.

Bestuursvoorzitter Bert Jansen vindt dat Avebe een uitstekend boekjaar heeft gedraaid. ”We hebben hogere verkoopprijzen kunnen realiseren op onze afzetmarkten. De producenten van graanzetmeel hadden te maken met hogere inkoopprijzen van graan. Daarnaast was er minder aanbod van aardappelzetmeel. En ons beleid van kostenbesparingen werpt zijn vruchten af.”

Het lopende boekjaar (2011/2012) investeert Avebe 45 miljoen euro. ”Avebe heeft nog nooit zo’n groot bedrag in één boekjaar geïnvesteerd. Maar we hebben tijdens de vorige recessie de investeringen op een laag pitje moeten zetten vanwege de moeilijke economische omstandigheden. We gaan achterstallig onderhoud wegwerken. We investeren verder in automatisering en gaan de voedingsmiddelenfabriek in Ter Apelkanaal vervangen door een nieuwe. We investeren in ons kweekbedrijf Averis. En we overwegen de capaciteit van Solanic te vergroten, maar over dit laatste is nog geen definitief besluit genomen.”

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen