AkkerbouwAchtergrond

‘Wij willen meer inuline verkopen en hebben cichorei nodig’

Sensus, Nederlands enige cichorei-verwerker, verhoogde de contractprijs voor cichoreiwortelen met €3,50 tot €67,50 per ton.

Voor snelle beslissers en telers met grote arealen komt er tot €4 per ton bij, zegt René Schunselaar, manager agrarische zaken van Sensus.

Waarom deze prijsstijging?
„Wij willen meer inuline produceren omdat er wereldwijd meer vraag is. Met de verdere prijsstijging kunnen we meer hectares contracteren.”

Hoeveel hectare cichorei staat er volgend jaar in Nederland?
„Dat zeg ik niet uit concurrentieoogpunt. Maar het areaal groeit met ruim 10 procent.”

Is cichorei financieel interessant?
„Cichorei brengt meer op dan bieten of graan. Dit geldt in elk geval voor de grootste groep telers. Maar dat kan elke teler beter voor zichzelf uitrekenen. Cichorei is een teelt met perspectief. Nu en in de toekomst valt er geld mee te verdienen.”

Kan iedereen cichorei telen?
„Het is niet het makkelijkste gewas en vraagt wat aandacht. Het is vooral geschikt voor accurate akkerbouwers. Daarbij moet het bedrijf in een van de teeltregio’s van Sensus liggen.”

Het is een teelt met risico’s.
„Klopt. Maar door veel onderzoek krijgen we de teelt steeds beter in de vingers. De opbrengsten zijn stabieler en hoger. De onkruidbestrijding is nog lastig, maar er wordt gewerkt aan oplossingen.”

Hoe zeker is de markt? In 2005 stortte de cichoreimarkt in. Kan dat weer gebeuren?
„Dat lijkt me onwaarschijnlijk. In 2005 gebruikten we de helft van de cichorei voor fructoseproductie. Door het veranderde EU-beleid viel deze productie weg en hadden we nog maar de helft cichorei nodig. Nu is de basis onder de markt stabieler. De vraag naar inuline stijgt al jaren. Gezien de gezondheidstrend verwacht ik dat de vraag blijft. Ook is cichorei nu een gewas zonder marktverordening. Dus zijn we niet meer afhankelijk van de politiek.”

Geen spijt van de hoge prijs. De graanprijzen dalen hard?
„Da’s niet belangrijk. Wij willen de zekerheid dat we over voldoende cichorei beschikken.”

Hoe reageren telers?
„Er is veel belangstelling. Telers kunnen vanaf volgende week tekenen.”

Beheer
WP Admin