Foto: Mark Pasveer BoerenlevenAchtergrond

Wieke Marije: ‘Je maait toch niet over weidevogels heen?’

Opvolger Wieke Marije Bakker heeft hart voor weidevogels en veel interesse voor fokkerij.

Wieke Marije wil na de bedrijfsovername zoveel mogelijk onafhankelijk kunnen zijn, daarom gaat ze waarschijnlijk meer automatiseren als ze zelf aan het roer van het bedrijf staat.

Wieke Marije Bakker heeft in Ginnum (Fr.) samen met haar ouders een bedrijf met 180 melkkoeien. - Foto's: Mark Pasveer

Wieke Marije Bakker heeft in Ginnum (Fr.) samen met haar ouders een bedrijf met 180 melkkoeien. – Foto’s: Mark Pasveer

Wieke Marije Bakker (22)

Woonplaats: Ginnum (Fr.).
Opleiding: bezig met agrarisch ondernemerschap Dier- en Veehouderij aan Aeres Hogeschool in Dronten.
Bedrijf: in maatschap met ouders 180 melkkoeien.
Rolverdeling: Wieke Marije zit door de week op kamers, haar ouders doen dan het dagelijkse werk op de boerderij. Ook is er hulp van een medewerker. Als ze in de weekenden thuis is, zorgt Wieke Marije voor de jonge kalveren en de vele ‘kleine dieren’ zoals 80 eenden, wat fazanten, kippen, cavia’s etc. “Alles wat ik tegenkom en dat zielig is, neem ik mee en lap ik op.”

Als ik het bedrijf overneem, verander ik …

“Tegen die tijd hebben mijn ouders hun vrije tijd verdiend. Ik ga er niet vanuit dat ze mij elke keer komen helpen, ik wil het bedrijf dus zo inrichten dat ik het grotendeels alleen kan doen. Dat betekent meer automatiseren. Misschien een melkrobot, maar wellicht kies ik ook voor een melker. Een automatisch afdeksysteem voor de kuil lijkt me ook wel wat, net als een tochtdetectiesysteem. Een nieuwe stal is een jaar geleden al gerealiseerd. De indeling is nu veel handiger, daardoor werken we al efficiënter dan we deden.”

 • Kalfjes geboren zien worden en hun ontwikkeling volgen tot ze zelf afkalven, vindt Wieke Marije erg boeiend.

  Kalfjes geboren zien worden en hun ontwikkeling volgen tot ze zelf afkalven, vindt Wieke Marije erg boeiend.

 • Bezig zijn tussen de koeien, samen met haar vader de fokkerij uitstippelen; Wieke Marije doet het allemaal met veel plezier.

  Bezig zijn tussen de koeien, samen met haar vader de fokkerij uitstippelen; Wieke Marije doet het allemaal met veel plezier.

Mijn grote voorbeeld is …

“Er zijn zoveel mensen waar ik wat van opgestoken heb. Zoals een stageboer in Afrika. Hij werkte met een tochtdetectiesysteem en hield allerlei gegevens bij: geboortegewicht van een kalf, hoeveel liter biest erin ging, wat de kwaliteit was. Het bedrijf draaide goed maar ze konden ook zien waar nog verbetering mogelijk was. Ik vond dat inspirerend.”

Het mooiste werk vind ik …

“Kalveren geboren zien worden en ze volgen tot ze zelf ook weer afkalven, vind ik boeiend. Het is spannend om te zien of je verwachtingen ook gaan uitkomen. Samen met mijn vader de fokkerij uitstippelen is ook leuk, net als bezig zijn met weidevogelbeheer. Er zijn wel boeren die dat maar onzin vinden, het kost tijd en geld. Maar die vogels komen helemaal uit Afrika hierheen om eieren te leggen, dat is toch bijzonder? Laatst vond ik een slap kluut kuiken. Dat heb ik weer beter gemaakt en nu piept ie weer. Dan denk ik: als je jonge weidevogels ziet, kun je daar toch niet zomaar overheen maaien?”

 • Een slap kluutenkuiken werd door Wieke Marije weer opgelapt. "Nu piept hij weer."

  Een slap kluutenkuiken werd door Wieke Marije weer opgelapt. “Nu piept hij weer.”

 • Er is een hele verzameling aan kleine dieren, van eenden tot cavia's. "Alles wat zielig is en hulp nodig heeft, neem ik mee naar huis om voor te zorgen."

  Er is een hele verzameling aan kleine dieren, van eenden tot cavia’s. “Alles wat zielig is en hulp nodig heeft, neem ik mee naar huis om voor te zorgen.”

Ik heb een hekel aan …

“Trekker rijden. Voor eventjes is het wel oké, maar ik wil het geen uren achter elkaar doen, daar word ik echt niet blij van.”

Als ik een miljoen win in de loterij dan …

“Zou ik schulden aflossen, iets regelen zodat m’n ouders van hun pensioen kunnen genieten en verder zou ik investeren in grond. Een luxe villa of zo, zegt me niks.”

Over vijf jaar dan …

“Heb ik hopelijk m’n studie afgerond en werk ik deels buiten het bedrijf. En dan gaandeweg kom ik steeds een beetje meer in het bedrijf te werken.”

Beheer
WP Admin