AlgemeenAchtergrond

Weyl Beef Products

Weyl Beef Products was tot het faillissement op 20 mei 2010 de grootste rundveeslachter van Nederland en slachtte volgens eigen opgave zo’n 7.000 dieren per week. De lokaties en een deel van de activiteiten zijn inmiddels overgenomen door vleesconcern Vion.

Weyl ging ten onder nadat de banken ABN Amro en Fortis vermoedens rondom mogelijke fraude gingen onderzoeken. Daaruit bleek dat er onregelmatigheden in de administratie waren. Daarop is de geldkraan dichtgedraaid.

Curator Jacques Daniëls onderzocht met een collega de precieze oorzaak van het failllissement en constateerde in een voorlopig verslag dat er een afwijking van ongeveer 45 miljoen euro bestond op een balanstotaal van 60 miljoen. In plaats van 12 miljoen positief was het vermogen 33 miljoen negatief. Directe oorzaak van het gat in de balans zou de MKZ-crisis van 2001 zijn geweest, waardoor de export een tijd stil kwam te liggen.

De directeuren Frank Weyl en Harro Geerdink zijn aangeklaagd voor fraude en hoofdelijke aansprakelijk gesteld. Weyl werkt inmiddels voor een Duits bedrijf. Door het faillissement van Weyl verloren honderden mensen hun baan en kwamen ook veel veehandelaren in de problemen, in zowel Nederland als België. Vion slaagde er in het contract met McDonalds voor de levering van hamburgervlees over te nemen.

Wat Vion wil doen met de kalfsvleesactiviteiten van Weyl (Weylander), is nog onduidelijk.

Aanvullende informatie, fouten ontdekt of andere op- en aanmerkingen? Mail de redactie!

Beheer
WP Admin