AlgemeenAchtergrond

Wetenschapper ziet liever geen klimaatakkoord

Het is beter voor de aarde als in de Deense hoofdstad Kopenhagen geen klimaatakkoord wordt bereikt.

Dat heeft een van de voorvechters voor maatregelen tegen de opwarming van de aarde gezegd. De Amerikaanse wetenschapper James Hansen van het NASA Goddard instituut voor ruimteonderzoek vindt de huidige aanpak “totaal verkeerd”.

“Ik zie liever dat dit niet gebeurt, omdat mensen denken dat het de juiste weg is. Het is een rampzalig pad”, aldus Hansen. Het compromis dat in Kopenhagen is ontstaan na jarenlang onderhandelen is te zwak, stelt Hansen. “Het is beter om volledig opnieuw te beginnen.”

“Dit verdrag wordt net zoiets als het Kyoto-protocol. Het zal jaren duren voordat duidelijk is wat de afspraken precies inhouden”, verwacht Hansen. In het Kyoto-protocol is in 1995 afgesproken dat de rijke landen 5 procent minder broeikasgassen uit zullen stoten tussen 1998 en 2012 ten opzichte van 1990.

Hansen is vooral sceptisch over de beloftes om uitstoot te reduceren en over een nader uit te werken wereldwijd systeem voor emissiehandel. Hij wil de uitstoot van broeikasgassen direct belasten, zodat vervuilen duurder wordt. Dat zou de enige realistische manier zijn om tot voldoende vermindering van uitstoot te komen.

Een woordvoerder van milieuorganisatie Greenpeace stelde wel te begrijpen waar de frustratie van Hansen vandaan komt. “We moeten niet denken dat het al goed is als we iets doen”, aldus Reinout Wissenburg. “Maar het klimaatakkoord moet er wel komen.” Ook Milieudefensie blijft aandringen op een akkoord. “Mits dat juridisch bindend is”, aldus een woordvoerder.

Beheer
WP Admin