AlgemeenAchtergrond

Werkbank heeft lage prioriteit

Dit is Christiaans antwoord op de donderdagvraag

Ik wil mij verzetten tegen de vraagstelling van vandaag. Bij ons op het bedrijf is de werkbank absoluut niet toonaangevend voor de mate van veiligheid waarmee wij werken. Veilig werken houdt op ons bedrijf in dat we op een verantwoorde manier met de dieren omgaan. Het zijn immers stieren waarmee wij werken. Dat wil niet zeggen dat alle stieren gevaarlijk zijn, maar je moet altijd op je hoede zijn. Veilig werken begint bij ons niet bij de werkbank maar tussen het vee, dat is tevens onze dagelijkse bezigheid.

Om veilig met deze dieren te kunnen werken gebruiken wij zwaar en degelijk hekwerk, want deze dieren hebben enorm veel kracht. In tegenstelling tot melkkoeien gebruiken zij hun kracht elke dag, vaak uit baldadigheid.

Om onze stieren te scheren of medicijnen toe te dienen hebben wij bij twee stallen een stalen constructie van vangrails gemaakt. Het zijn 3 hokken waarin we de stieren kunnen opsluiten, rondom bevind zich een smalle gang. Deze gang is zo breed dat de stieren zich niet kunnen keren, hier wandelen de dieren doorheen en er is een mogelijkheid om ze even vast te zetten. Ook de inrichting van de stallen is van vangrails gemaakt. Dat is voor ons veilig werken, onszelf beschermen tegen de kracht van deze imposante dieren!

Wij zijn niet technisch aangelegd, onze interesse ligt daar niet. De apparaten als een haakse slijper, boormachines, lasapparaat, cirkelzaag enzovoorts, zijn allemaal aanwezig. Die werken ook allemaal prima, en er is ook van allerlei bevestigingsmateriaal aanwezig. Het probleem is dat we niet alles op orde houden. De werkbank is de plek op ons bedrijf waar een lage prioriteit op rust. Alles is aanwezig en veel materiaal op voorraad, alleen niet op alfabetische volgorde.

Beheer
WP Admin