AlgemeenAchtergrond

Wereldspeler diergeneesmiddelen in de maak

De farmagiganten Sanofi-Aventis en Merck slaan de handen ineen op het gebied van diergeneesmiddelen.

Door de samenvoeging van de diergeneesmiddelenactiviteiten van beide concerns ontstaat een wereldspeler in vaccins en geneesmiddelen voor dieren met een geschat marktaandeel van 29 procent. Jaarlijks gaat in deze markt ongeveer 19 miljard dollar (14 miljard euro) om.

Het Amerikaanse Merck en het Franse Sanofi-Aventis krijgen ieder de helft van het nieuwe bedrijf in handen, meldden de twee vandaag. Hoe de diergeneesmiddelenfabrikant gaat heten, is nog niet bekend. Binnen een jaar moet de fusie zijn afgerond. De gecombineerde omzet is 5,3 miljard dollar en er werken in totaal 13.500 mensen.

De overname heeft een Nederlands tintje. Het hoofdkantoor van Intervet/Schering-Plough Animal Health, het diergeneesmiddelenonderdeel van Merck, staat in Boxmeer. Er werken in Nederland 1700 mensen voor Intervet/Schering-Plough, dat tot voor kort onderdeel uitmaakte van Organon. Dit Nederlandse farmaciebedrijf werd in 2007 voor 11 miljard euro verkocht door AkzoNobel aan Schering-Plough, dat vorig jaar in handen viel van Merck.

Diverse mededingingsautoriteiten moeten de fusie nog goedkeuren. Bij geen bezwaar streeft het fusiebedrijf marktleider Pfizer Animal Health voorbij. Volgens Merck en Sanofi-Aventis sluiten de diergeneesmiddelenactiviteiten van de twee bedrijven elkaar strategisch en geografisch goed aan. Merial is vooral groot op het Amerikaanse continent in producten voor huisdieren, terwijl Intervet/Schering-Plough dat met name is in vee in Europa en in opkomende markten.

De toekomst voor het nieuwe diergezondheidsbedrijf ziet er volgens Sanofi-topman Chris Viehbacher rooskleurig uit. Hij wijst op het toenemende aantal huisdieren in opkomende landen door de groeiende middenklasse. “Ook zie je dat ouderen vaker een huisdier nemen en dat zal door de vergrijzing van de wereldbevolking alleen maar toenemen.”

Beheer
WP Admin