AlgemeenAchtergrond

‘Werelderfgoedlijst levert Noordoostpolder niets op’

Willem Keur zegt het nog net niet hardop: over zijn lijk zal de Noordoostpolder op de Werelderfgoedlijst komen. “Dat is iets voor de Chinese Muur en misschien de toren van Pisa. Maar niet voor dit gebied dat tot de meest dynamische en innovatieve op landbouwgebied in de wereld behoort.”

De akkerbouwer en AGF-handelaar, voormalig Tweede Kamerlid en huidig VVD-gemeenteraadslid in de Noordoostpolder zal zich vanavond met hand en tand verzetten tegen het voorstel om de Noordoostpolder op de kandidatenlijst voor de Werelderfgoedlijst te plaatsen.

Waarom wilt u die plaatsing niet?
“Het levert ons niets op. Er is geen meerwaarde voor dit gebied, dat juist dynamisch moet zijn. En de dynamiek vertraag je met de plaatsing op zo’n lijst, die je een stoffige en oubollige naam geeft.”

Is er dan geen positief element aan plaatsing op de lijst?
“Nee. Het betekent alleen dat ontwikkelingen trager gaan, of misschien helemaal niet meer kunnen. Ondernemers die overwegen naar Emmeloord te gaan, bedenken zich twee keer en kiezen dan voor Dronten. Plaatsing op die lijst betekent voor ondernemers dat ze te maken krijgen met nog langere procedures. We hebben al genoeg regels. Daar hoeven er geen meer bij.”

Komen er niet meer toeristen?
“Vraag het in De Beemster. Die polder staat ook op de Werelderfgoedlijst, maar ze hebben er geen enkel voordeel van. Amsterdam heeft acht tot tien miljoen overnachtingen. Denk je dat er daar één van in De Beemster een nacht overblijft? En de naamsbekendheid? De Beemster is bekend van de kaas, niet van de Werelderfgoedlijst.

Dan moet de Noordoostpolder maar bekend worden van de aardappel?
“Die kans hebben we al voorbij laten gaan. Terwijl Emmeloord echt World Potato City is. Wij zijn hét aardappelgebied van de wereld. Laten we daar onze naam aan ontlenen. Wij hebben deze polder al heel lang behouden en dat zullen we blijven doen, ook als we niet op die lijst staan. Laten ze die linkse hobby’s maar uitvoeren in Den Haag en het Binnenhof.”

Linkse hobby’s? Van welke partij zijn Halbe Zijlstra (staatssecretaris onder wiens verantwoordelijkheid de kandidaatstelling plaatsheeft) en mevrouw Leemhuis-Stout (voorzitter van de commissie die advies geeft over de plaatsing op de kandidatenlijst) ook al weer?
“Ik heb mijn partijgenoot Halbe Zijlstra in korte bewoordingen laten weten wat ik ervan vind. Ik kom als VVD-raadslid op voor de belangen van mijn kiezers in deze gemeente. En die zijn niet gebaat bij plaatsing op de lijst.”

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin