AlgemeenAchtergrond

Wereld herdenkt einde Eerste Wereldoorlog

Op een groot aantal plaatsen in de wereld is vandaag het einde van de Eerste Wereldoorlog (WOI) herdacht.

Zo legden de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy in Parijs een krans onder de Arc de Triomphe bij het Graf van de Onbekende Soldaat.

Twee dagen eerder waren Merkel en Sarkozy nog in Berlijn voor de herdenking van de val van de Muur. Het bezoek van Merkel aan Parijs van woensdag had een historisch karakter, want het was voor het eerst dat een Duitse regeringsleider bij de herdenking van het einde van WOI aanwezig was.

“Frankrijk heeft Duitsland de hand ter verzoening gereikt. Duitsland zal dat nooit vergeten”, zei Merkel in een toespraak. De bondskanselier toonde zich geroerd dat in Frankrijk veel mensen de val van de Muur maandag vierden. “Beide gedenkdagen sporen ons aan, altijd voor vrede en vrijheid te vechten en onze waarden te verdedigen: democratie, mensenrechten, Europese solidariteit en transatlantisch partnerschap.” Sarkozy noemde Merkels aanwezigheid een teken van goede wil en een teken voor beide volken om de verschrikkingen van de oorlog niet te vergeten.

In de Belgische hoofdstad Brussel legde koning Albert II bloemen bij het Graf voor de Onbekende Soldaat. Om 11 uur ’s ochtends, het moment dat op 11 november 1918 de wapenstilstand inging, klonken 21 kanonschoten.

België was vanaf 1914 het epicentrum van WOI. Militairen uit onder meer Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Oostenrijk-Hongarije en de Verenigde Staten groeven zich er in loopgraven in. Vooral in de streek rond Ieper, bij de grens van Vlaanderen en Frankrijk, werd zwaar gevochten.

WOI, waarvan niemand eigenlijk wist waar die om ging, was een van de dodelijkste oorlogen ooit. Bijna tien miljoen mensen verloren het leven, nog eens ruim zeven miljoen militairen worden tot op de dag van vandaag vermist.

Groot-Brittannië stond woensdag ook uitgebreid stil bij het einde van de ‘Grote Oorlog’. In de kerk Westminster Abbey in Londen werd een speciale herdenkingsdienst gehouden in aanwezigheid van een groot aantal prominenten, onder wie koningin Elizabeth II. In de ochtend werd twee minuten stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan degenen die tijdens de strijd hun leven verloren.

Ook andere landen die deelnamen aan WOI, zoals de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland, stonden woensdag stil bij het einde van de strijd.

Beheer
WP Admin