AkkerbouwAchtergrond

Weerbericht van Radio 1 gaat nergens over

De weerberichten op Radio 1 gaan er niet op vooruit. Niet in aantal, niet in lengte en niet in kwaliteit. Vooral die van Weathernews zijn om te huilen.

Nee, dan vroeger! Mijn vader luisterde altijd naar de ‘Mededelingen voor Land- en Tuinbouw’ (KRO, 12.26 uur, met Joris Schouten die een praatje hield voor een in de studio aanwezig katholiek vrouwengilde, over de prijzen van de aardappelen en een veebeurs in Onstwedde) met aansluitend het weerpraatje.
Wat de dodenherdenking is voor de herdenkers, was het weerpraatje voor mijn vader. Wie het waagde er doorheen te praten, was met terugwerkende kracht fout geweest in de oorlog. Uitgebreid blikte men terug op het weer van de afgelopen dag, welke hoge- of lagedrukgebieden het weer in ons land gingen bepalen, waar het ging regenen en hoeveel. Niet dat het altijd klopte. Maar dan kwamen ze er op terug. Mijn vader stak er zo nog wat van op en maakte met zijn boerenoog naar de lucht en zijn oor naar de radio zijn eigen voorspelling.

Maar tegenwoordig!

Sinds ze uit een enquête concludeerden dat de luisteraars geen weer-terugblik willen horen,
houden de weermensen angstvallig hun mond over het weer van gisteren, dus ook over welke fouten ze gemaakt hebben in hun voorspelling. Ze beschouwen de luisteraars als meteorologische eendagsvliegen. Ook voor de rest is de informatie karig.

Wat voor regen krijgen we?

Een betere indicatie is natuurlijk de neerslaghoeveelheid en neerslagkans van het KNMI.
Maar op Radio 1 spreken ze alleen maar over ‘regen’ of ‘een bui’. Ineke Dorrestein van Weathernews gaf een weervoorspelling die een eeuw meekan: ‘Zon, wolken en een bui’. Dat geldt voor 99 van de 100 dagen! Op zijn minst wil ik weten hoe hard of hoe veel het gaat regenen en hoe groot de kans daarop is. Helaas, de weermensen op Radio 1 voeden de luisteraar op met één soort regen: regen. Armoedig! Dat is Jeugdjournaal-niveau. Geen wonder dat nu zo veel mensen naar regionale zenders luisteren.

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin