AkkerbouwAchtergrond

Wederom moeilijk begin suikerbietenoogst

Blijham – Loonbedrijf Feunekes rooit de eerste 18,5 hectare suikerbieten van akkerbouwer Gerhard Kohlleppel in het Groningse Blijham.

De oogst verloopt moeizaam, want de klei is nat. Verwerker Suiker Unie begint vrijdag met de campagne en daar is aanvoer voor nodig. “Transport is een probleem”, zegt Rik Gengler van Suiker Unie. “We hebben korte lijntjes met loonwerkers voor nauw overleg. Dit weekend kan alles bij elkaar komen, want er moeten meer producten worden geoogst bij akkerbouwers.” Gengler vergelijkt het begin van het rooiseizoen met vorig jaar. “Wederom erg nat. Ik denk dat we voldoende bieten binnenkrijgen, maar wel met meer tarra.”

Foto Harry Tielman

Kerk-Avezaath – Bij een perceel van perenteler Dick Lageweij in het Gelderse Kerk-Avezaath is de bodem als gevolg van de vele neerslag veranderd in dikke klei. Hij is de nattigheid in deze periode wel gewend. ”De peren moeten wel mooi schoon blijven.” Dankzij betonpaden wordt de oogst niet belemmerd. Lageweij is naar eigen zeggen dik tevreden over de perenoogst. ”De consument gaat wat beleven.” De peren die nu geplukt worden, gaan de bewaring in. Vanaf volgende week wordt geplukt voor directe consumptie.

Foto William Hoogteyling

Buñol – Drie bezoekers van het Spaanse tomatenfestijn La Tomatina rusten uit, nadat ze bekogeld zijn met kilo’s tomaten. Het traditionele feest wordt jaarlijks gehouden in de regio Valencië. In totaal is er 120 ton tomaten met het evenement gemoeid. Het gaat om afgekeurde restanten van Spaanse tomatentelers. Ook een Nederlandse delegatie reisde naar Spanje af om deel te nemen. Telersvereniging Prominent leverde 400 kilo tomaten voor een promotiestunt.

Foto EPA/Manual Bruque

Lunteren – Leden van de commissie Landelijk gebied van Provinciale Staten van Gelderland bekijken het vleeskalverenbedrijf van Jaap Kok in Lunteren. Kok heeft een nieuw bedrijf met 1.200 vleeskalverplaatsen in Lunteren. Hij verplaatste zijn bedrijf vanuit Uddel Elspeet. De commissie Landelijk gebied had woensdag een informatiedag over schaalgrootte in de veehouderij. In dat kader bezochten de Statenleden ’s middags de Rondeel leghennenstal in Barneveld en het vleeskalverbedrijf in Lunteren.

Foto Frans Ypma

Beheer
WP Admin