AlgemeenAchtergrond

“We leven niet meer in de jaren vijftig”

Mediaprofessor Mark Deuze stelt dat de kersttoespraak van de koningin doordrenkt is van een grote angst voor technologie.

“De koningin ontkent dat de samenleving is veranderd. We leven toch echt niet meer in de jaren vijftig.” Die angst komt volgens hem precies overeen met hoe politici en de regering over nieuwe media denken.

Koningin Beatrix was vrijdag in haar jaarlijkse kersttoespraak kritisch over virtuele contacten via sms en internet. Technische vooruitgang maakt de mensen onafhankelijker en afstandelijker, zei de vorstin.

“Door de technologie zijn mensen juist meer met elkaar verbonden”, zei Deuze vanuit Bloomington in de Verenigde Staten. Behalve aan de Universiteit Leiden is de wetenschapper ook verbonden aan de universiteit in Indiana.

“Vroeger zaten we een leven lang in dezelfde omgeving. We gingen naar dezelfde kerk, zaten bij dezelfde voetbalclub, trouwden met iemand uit de buurt. Dat is nu anders. Er is welzeker veel verbondenheid. Misschien niet zozeer met onze buren, maar meer op een wereldwijde schaal. Technologie verbindt de mensen met elkaar, maar op een andere manier dan vroeger.”

Deuze ziet dat mensen meer compassie met elkaar hebben dan ooit tevoren. We hebben dan misschien minder contact met mensen uit de straat, maar we schrijven ons massaal in om vrijwilligerswerk te doen. We geven veel geld aan goede doelen en er zijn meer mensen dan ooit die zich inzetten voor projecten in de ontwikkelingssamenwerking. “Wat dacht je van het WK voetbal, volgend jaar in Zuid-Afrika? Nederland zal dan weer helemaal oranje zijn. Dat ‘wij-gevoel’ is er zeker.”

Beheer
WP Admin