Foto: ANP AlgemeenNieuws

Waterschappen inden € 60 miljoen meer

De 21 waterschappen in Nederland hebben vorig jaar samen € 60 miljoen meer belasting geïnd dan in 2015. In totaal werd vorig jaar € 2,7 miljard aan belasting geheven.

Dat meldt CBS. “De beperkte stijging van de waterschapsbelastingen werd onder meer veroorzaakt door klimaatveranderingen en extra investeringen vanwege bodemdaling, noodzakelijke dijkversterkingen en weersextremen”, zegt woordvoerder Judith de Jong van de Unie van Waterschappen.

Voor 2017 gaat de waterschapsbelasting – inclusief 1% inflatie – gemiddeld met 1,8% omhoog. Voor agrarische bedrijven is dat een fractie meer: 2%. Die stijging komt neer op ongeveer € 4 per jaar. Dit geld wordt vooral gebruikt voor hoogwaterbescherming, afvalwaterzuivering, zorg voor voldoende water en voorkoming van wateroverlast.

Stijging sterkst bij waterschap Rijn en IJssel

Voor agrarische bedrijven is de waterschapsbelasting dit jaar het sterkst gestegen bij waterschap Rijn en IJssel (Achterhoek), met 7,3%. Gevolgd door Rijnland (Randstad, 4,5%), West-Brabant (4,4%) en Vallei en Veluwe (Utrecht/Gelderland, 4,1%.). Opvallend is dat Limburgse boeren juist fors minder betalen: min 8,6%.

Eerder meldde CBS al dat waterschappen voor dit jaar verwachten dat er 26 miljoen meer belasting geïnd wordt.

Beheer
WP Admin