AkkerbouwNieuws

Water zeer welkom in peen en witlofpennen

Dronten – Het hemelwater van de laatste dagen komt als geroepen voor de teelten peen en witlofpennen. Dat zegt Paul Hooijman van DLV Plant.

“De regen is goed voor de groei en de kwaliteit. Peen rooi je graag met grond in de kist, dat komt de bewaarbaarheid ten goede.”

Witlofpennen moeten in de dikte nog wat groeien. “Ze zijn zo lang dat het moeilijk is om ze dik te krijgen. De energie van die planten ging vooral in de lengte zitten en een bepaalde dikte is vereist. Vorige week had ik het met een teler nog over de mogelijkheid om te beregenen.”

In de Noordoostpolder en Oostelijk Flevoland is niet veel regen gevallen, weet Hooijman. “In zuidelijk Flevoland was het wel wat nattig, maar niet zo erg dat er schade wordt geleden.”

Er worden deze week zelfs aardappelen gerooid in Flevoland. “In de mooie periode is veel werk verzet, waardoor er nu verwaarloosbaar weinig nog op het land ligt.”

Het planten van tulpenbollen komt op gang. “Mondjesmaat, want de grond is voor veel telers nog steeds wat te warm. Daarmee wordt er iets later geplant dan normaal, maar een week maakt niet zoveel uit. De bodemtemperatuur moet eerst nog wat naar beneden.”