VarkensOpinie

Wat brengt 2012?

Het dagelijks leven van de Hongaar gaat niet over rozen. De term ‘financiële crisis’ heeft hier een heel andere betekenis.

Ik hoop van harte dat het de varkenshouderij in 2012 een stuk beter gaat dan het catastrofale jaar 2011 (en de voorgaande zeer matige jaren). Maar zelfs als het financieel een stuk beter zou gaan, moet een ieder zijn eigen toekomstbeslissing nemen. Stoppen of doorgaan kunnen beide een goede besluit zijn. Het belangrijkste is in ieder geval een beslissing te nemen. Ik wens u daar veel gezond verstand bij.

 

Bijzonder varkensras

Wij hebben de knoop doorgehakt en zijn definitief gestopt met de conventionele varkenshouderij. In de nabije toekomst is het aannemelijk dat we op kleine schaal een bijzonder ras varkens gaan houden. Deze varkens willen we geheel zonder antibiotica houden, met daarnaast aspecten als het gebruik van eigen stro, een ruime buitenuitloop met giga-modderpoel en zoveel mogelijk grondstoffen van eigen grond (of in ieder geval van Hongaarse bodem). De opzet is om deze varkens geheel zelf te verwerken en te vermarkten.

 

Veel negatief nieuws

Hongarije is de laatste maanden veelvuldig in het nieuws. Het EK-allroundschaatsen van afgelopen weekend was een positieve pr. Immers, de schaatsbaan is gelegen in de kasteeltuin in Boedapest. Een prachtige historische locatie. Voor de rest komt er de laatste tijd voornamelijk negatief nieuws uit Hongarije. Of het nu de mediawet, de grondwet of het al dan niet verkrijgen van financiële steun van het IMF is, het geeft allemaal een negatief beeld in de rest van Europa.

 

Immense gevolgen crisis

Het valt mij op dat de mensen hier daar totaal niet van wakker liggen. Wat interesseert hen die Nederlander of Duitser die

’s avonds in z’n luilekkerstoel voor zijn mega-HD-tv ligt te kijken naar het NOS Journaal… Ik stel het een beetje gechargeerd. Maar als je bedenkt dat de gemiddelde Hongaar moet rondkomen van zeg €300-400 per maand besef je dat de term ‘financiële crisis’ hier een andere betekenis heeft dan in het rijke Westen. Voor de Hongaren zijn de gevolgen immens: de Hongaarse forint is weggezakt naar 320 forinten in een euro (in 2010 was dat nog 250), de basisrente ligt op 7 procent, de btw is per 1 januari 27 procent, de benzineprijzen rijzen de pan uit (diesel kost nu 430 forint, nog niet al te lang geleden was dat 300 forint), en ook gas, water en electra kosten omgerekend net zoveel als in het Westen.

 

Kortom: het dagelijks leven van de Hongaar gaat niet over rozen. Het is geen klaagzang, en het gaat mij niet om de schuldvraag of het hoe en waarom. Bij de start van het nieuwe jaar wil ik hier alleen maar even de aandacht op vestigen. Het kan soms geen kwaad zaken in perspectief te zien.

 

Export loopt goed

De Hongaarse export loopt wel goed. Eurolanden kunnen nu relatief goedkoop goederen uit Hongarije kopen. Als Audi-liefhebber ben ik benieuwd of de prijzen van die auto’s in Nederland en Duitsland nu fors verlaagd worden: Audi is de grootste exporteur van Hongarije. Overigens begint ook Mercedes in het eerste kwartaal van 2012 met de productie van de nieuwe B-Mercedes. Wellicht worden die wagens binnenkort ook als ‘kiloknaller’ bij de autodealer aangeboden.

 

Dure import

Import wordt relatief duur. Dit zal consequenties hebben voor de invoer van biggen en vleesvarkens uit Nederland en Duitsland. Die zijn immers nu een klap duurder. Als Duitse slachterijen hun vlees willen (of moeten) blijven afzetten naar Hongarije, zal dat tegen fors lagere prijzen moeten. Voor de prijsvorming in varkenshoudend Nederland is het daarom erg belangrijk wat de wisselkoersen in niet-eurolanden als Polen, Hongarije, Kroatië en Roemenië doen. Ook hierop heeft de varkenshouder weer 0,0 procent invloed, maar het is zeker een belangrijke factor in 2012. Ik wens u allen een voorspoedig jaar met uitstekende rendementen.

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin