AlgemeenAchtergrond

Warhol maakt klapper

Andy Warhols ‘200 One Dollar Bills’ heeft gisteren op een veiling in New York omgerekend 29 miljoen euro opgeleverd.

Het werk uit 1962 bracht vier keer zoveel op als verwacht.

De verkoper van het werk zou een in Londen gevestigde verzamelaar zijn, berichtte The New York Times op basis van bronnen uit de kunstwereld. ,,Het schilderij is het waard, vind ik. Het is zeldzaam en fantastisch”, aldus een bieder die het doek niet wist te bemachtigen.

Op de veiling werd ook een zelfportret van Warhol aangeboden, dat hij 42 jaar geleden aan de toenmalige tiener Cathy Naso gaf. Uit angst dat het zou worden gestolen hield ze het ruim veertig jaar verborgen in een kast. Ze sprak woensdag haar dank uit voor de ’15 minutes of fame’ en de omgerekend ruim 4 miljoen euro die Warhol haar hadden opgeleverd. In 1968 sprak Warhol de legendarische woorden, dat iedereen in de toekomst vijftien minuten beroemd zou zijn. Het werk ging uiteindelijk naar een Londense juwelier.

Op de veiling gingen ook andere werken voor onverwacht hoge bedragen de deur uit. Gray Numbers (1957) van Jasper Johns werd voor 5,8 miljoen euro afgehamerd, ruim boven de geschatte opbrengst van 4,7 miljoen euro. Trinite-Champs-Elysees van Jean Dubuffet ging voor een recordbedrag van ruim 4 miljoen euro naar een nieuwe eigenaar.

Van de 54 aangeboden moderne kunstwerken werden er twee niet verkocht. In totaal bracht de veiling 89,6 miljoen euro op. Volgens het hoofd van de moderne kunstafdeling van het veilinghuis blijkt hieruit dat ,,na een jaar niet kopen” verzamelaars weer aan het kopen zijn.

Beheer
WP Admin