AlgemeenAchtergrond

Waren het de worteltjes of toch het vlees?

Vleeseters denken meer aan zichzelf dan aan anderen, menen onderzoekers uit Nijmegen en Tilburg. Hun onderzoek had beter gekund zeggen critici. Nijmeegs onderzoekster Roos Vonk erkent dat. Misschien was het toch de bospeen in hun menu dat de vleeseters anders maakte

Wie vlees eet, ontleent daar een zekere status aan. Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen en Tilburg University willen meer weten over de de psychologie van vlees.

Vorige week brachten de wetenschappers een bericht onder de kop ”Vleeseters zijn egoïstischer en minder sociaal.” Eerste zin van het bericht: vlees haalt het slechtste in mensen naar boven. Ze kwamen verder met wetenschappelijke conclusies die in (andere) wetenschappelijke kringen op zijn minst wenkbrauwen deden fronsen. Waarop baseerden de hoogleraren hun conclusies? En op welke manier hadden ze hun onderzoek uitgevoerd?

Hoogleraar Roos Vonk (sociale psychologie) van Radboud Universiteit wil een korte uitleg geven bij de gepubliceerde bevindingen. Het eerste wat ze zegt is dat het onderzoek nog niet af is. Het persbericht is gebaseerd op twee experimenten. Bij het eerste experiment werden de proefpersonen ’onzeker gemaakt’. Dat gebeurde door een krantenartikel over de economische crisis voor te leggen of zinnen te laten maken waarin zinnen als ’ik voel me zwak’ voorkwamen.

Daarna kregen de proefpersonen een keuze uit verschillende menu’s. De controlegroep las een artikel over het ontstaan van waterdruppels of maakte zinnen met zinnen als ’ik voel me sterk’.

In het tweede experiment werd bij proefpersonen de gedachte aan vlees opgewekt, of door ze het woord vlees te zoeken in een puzzel, of door ze een foto met een biefstukje te laten zien. In de controlegroep kregen mensen een puzzel met het woord tafel voorgelegd, of een afbeelding van een boom of een koe. Vervolgens werd getest hoe sociaal of egoïstisch de proefpersonen zich in bepaalde situaties zouden gedragen.

Uit het onderzoek blijkt dat onzeker gemaakte mensen vaker een menu met vlees (biefstuk) kiezen dan mensen die niet onzeker gemaakt zijn. Onzekere mensen kiezen ook vaker voor bospeen, erwten en champignons – bijgerechten bij het biefstukje die in de twee alternatieve menu’s zonder vlees niet voorkwamen. Vonk constateert dat mensen die voor een menu met vlees (en bospeen, champignons en doperwten) kiezen daar niet in de eerste plaats op uitkomen uit gezondheidsoverwegingen. Zij maakt de vergelijking met de keuze voor een grote auto (een Hummer) in plaats van een Fiat Panda. ”Net als de Hummer geeft vlees een oppepper aan je status en je ego.”

Mensen die op de keuze voor vlees worden aangesproken, reageren vaak boos, zegt Roos Vonk. Maar komt dat ook door het vlees? Vonk: ”Het is in andere onderzoeken gebleken dat mensen die vlees eten boos worden, als je ze aanspreekt op de nadelen die dat bijvoorbeeld heeft voor het milieu, het klimaat. Maar als je diezelfde mensen eerst wat afstand laat nemen, is die boosheid minder.”

En, geeft Vonk toe, het is niet een typische eigenschap van vleeseters. Ook mensen die bijvoorbeeld te hard rijden of een grote auto hebben en daarop worden aangesproken, reageren op dezelfde manier, zegt ze. ”Maar vlees eten heeft toch met het ego te maken. Mensen die onzeker zijn krijgen onbewust een beter gevoel door vlees te eten. Vlees heeft ook iets mannelijks, die associatie zit er aan.”

Beheer
WP Admin