PluimveeNieuws

Wakker Dier zet gangbaar kuiken te kijk

Amsterdam – Volgens de Amsterdamse dierenarts Marno Wolters is de manier waarop gangbare vleeskuikens worden gehouden en gevoerd in principe strafbaar volgens de Welzijns- en Gezondheidswet voor Dieren.

De dierenarts werd ingeschakeld door de Amsterdamse actiegroep Wakker Dier om de gezondheid te beoordelen van tien ganbare vleeskuikens en tien biologische kippen van zes weken oud. Dit alles in het kader van een campagne tegen de vleeskuikenhouderij. De resultaten van het onderzoek waren dinsdagvondd op tv te zien in het programma ’Vroege vogels’.

Volgens de dierenarts zijn de gangbare vleeskuikens veel te zwaar, zonder overmatig te vet te zijn. De dieren hebben een overmatige spierontwikkeling. Daardoor kunnen ze niet of nauwelijks normaal lopen en staan. Hierdoor ontstaan beschadigingen van huid en veren en pijnlijke zweren aan de voetzolen. De vleeskuikens lijden onnodig door verkeerde huisvesting en voeding. ”Het bewust afwijkend voeren en huisvesten mag gerekend worden tot het onthouden van de nodige verzorging en is indien bewust gedaan, strafbaar onder de Welzijns- en Gezondheidswet voor Dieren”, aldus de dierenarts in zijn conclusie.

Wakker Dier concludeert zelf dat de genoemde wetgeving niet geldt voor deze vleeskuikens. De dieren vallen onder de Europese vleeskuikenrichtlijn. ”Daarmee is het leed voor de plofkip gelegaliseerd”, aldus Wakker Dier.

Wakker Diers campagne tegen de gangbare vleeskuikenhouderij draait sinds dit weekeinde op volle toeren. De actiegroep wil bereiken dat de vleeskuikenhouderij met één ster van de Dierenbescherming de basis wordt en dat bedrijven zo veel mogelijk omschakelen op vlees met één ster. Unilever gaf dit weekeinde al te kennen op termijn over te schakelen. Wakker Dier richt zich in een radiocampagne ook op Olvarit en McDonalds.

Een overzicht van de prijzen voor vleeskuikens vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin