AlgemeenNieuws

Wagenings hoogleraar prikt mythe over Afrikaanse boer door

Wageningen – De beslissingen van Afrikaanse boeren passen niet binnen de modellen die in het Westen wel werken.

Afrikaanse boeren komen in rationele afwegingen tot andere beslissingen, dan hun westerse collega’s, maar daarmee zijn die beslissingen nog niet verkeerd, aldus de Wageningse hoogleraar Leo Stroosnijder.

Stroosnijder neemt afscheid als hoogleraar Landdegradatie en ontwikkeling. Hij zegt dat de neoklassieke economie van de vrije markt niet werkt in Afrika. Hij laat zien dat het voor een Afrikaanse boer meer loont om naar familie te gaan, dan in tijden van droogte conserveringsmaatregelen te treffen. Het loont meer om relaties aan te knopen en te verstevigen dan om antidroogtemaatregelen te treffen.

Dat Afrikaanse boeren zich te weinig op de markt oriënteren is volgens Stroosnijder ook een mythe. ”Het is veel meer de beperkte toegang tot de markt die de boeren weerhoudt meer te produceren”, zegt de hoogleraar. ”Om meer te produceren zijn leningen nodig voor investeringen. Maar in bij voorbeeld Benin is de rente soms hoger dan 100 procent, zodat het voordeel van de extra productie volledig opgaat aan rentekosten.”

Stroosnijder gelooft ook niet de in 1995 geschetste doemscenario’s over het productieverlies door erosie. Als de voorspellingen van toen zouden kloppen, was de hedendaagse productie nog maar 20 procent van toen. ”Daarvan is niets gebleken, ook al beweert de wereldvoedselorganisatie nog steeds dat er dringend stappen genomen moeten worden.”

Beheer
WP Admin