VarkensNieuws

VWA-dierenarts en verzamelplaats in de fout

Arnhem – Een exportverzamelplaats voor varkens in het Gelderse Lunteren en een VWA-dierenarts uit Driel hebben zich in 2008 en 2009 schuldig gemaakt aan fraude bij de export van varkens. Dat zegt het openbaar ministerie in de rechtszaak tegen de twee.

De twee verdachten hebben zich donderdag moeten verantwoorden voor de rechtbank in Arnhem.
Het betrokken bedrijf – Exportverzamelplaats Varkenshandel Lunteren – is in 2009 door de Voedsel- n Waren Autoriteit stilgelegd, vanwege de geconstateerde overtredingen.

Het bedrijf kwam eerst onder vuur door het televisieprogramma Gifkikkers, dat liet zien dat bij het bedrijf exportcertificaten waren verstrekt zonder een deugdelijke controle uit te voeren. De betrokken VWA-dierenarts moet zich daarvoor ook bij de rechter verantwoorden.

Zij heeft volgens officier van justitie Sieb Buist in zeker vier gevallen in 2008 en 2009 gezondheidscertificaten getekend, zonder dat ze de dieren had gecontroleerd op klinische symptomen van een besmettelijke ziekte.

Volgens het openbaar ministerie heeft de eigenaar van het verzamelbedrijf op verschillende momenten in 2008 en 2009 in totaal meer dan 1100 varkens afgevoerd zonder te voldoen aan de gezondheidsregels en de exportregels.

Naar aanleiding van de bevindingen in 2009 besloot de Voedsel en Waren Autoriteit de erkenning van het bedrijf in te trekken. Inmiddels is op het adres van de verzamelplaats in Lunteren een erkenning afgegeven aan een ander bedrijf.

Een overzicht van de prijzen voor vleesvarkens vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin