AlgemeenNieuws

VVD wil geen vrijwillige vleestaks

Den Haag – Coalitie-partij VVD ziet niets in het voorstel van staatssecretaris Co Verdaas van landbouw om een vrijwillige vleestaks in te voeren om het dierenwelzijn te verbeteren. Dat blijkt tijdens een debat in de Tweede Kamer.

“De VVD is tegen een vleestaks, ook als deze vrijwillig is. Hiermee komt de concurrentiepositie van de veehouders in het geding. Bovendien wekt dit de schijn dat het niet goed geregeld zou zijn met het dierenwelzijn in de veehouderij”, zegt Helma Lodders.  Verdaas reageert laconiek op de houding van de coalitiegenoot. “Dan is er nog wat huiswerk te doen”, zegt hij na het debat.

Groenlinks-Kamerlid Jesse Klaver bracht de plannen van Verdaas aan de orde tijdens het vragenuur. Klaver ziet liever een verplichte vleestaks, in plaats van de vrijwilligheid in Verdaas’ plan. De staatssecretaris voorziet echter dat er geen draagvlak is voor de invoering van een echte vleestaks. “Ik vermoed dat er in de politiek geen meerderheid voor is, en bovendien zijn er heel veel juridische haken en ogen bij de invoering van een vleestaks.”

Verdaas wil via een verbond met alle schakels in de vleesketen komen tot een vrijwillige bijdrage van consumenten voor meer dierenwelzijn. “Dat zou bijvoorbeeld met stickers kunnen op de verpakking. Mensen die niet extra willen betalen voor een beter dierenwelzijn, moeten de sticker van de verpakking halen bij de kassa”, legt Verdaas uit over zijn plannen. Omdat het om een vrijwillig systeem gaat verwacht de staatssecretaris geen problemen met mededingingsregels of met Europese regelgeving.

“Hier moet echt een gedragsverandering op gang komen, waarbij de consument zijn verantwoordelijkheid neemt”, vindt Verdaas. Hij zegt niet expliciet dat hij wettelijke maatregelen uitsluit, maar hij kiest liever voor de vrijwillige route. “Een plan B voor als dit niet lukt, is er nog niet”, zegt Verdaas desgevraagd.

Afgelopen weken heeft hij met ketenpartijen gesproken. CBL staat er volgens Verdaas niet negatief tegenover en ook boeren reageren positief. “Ik krijg reacties als, dat we dat niet eerder bedacht hebben.” De politicus wil de komende tijd in gesprek met de ketenpartijen om het plan verder handen en voeten te geven. “Het is vooral belangrijk dat iedereen mee doet en dat het plan niet wordt gesmoord in de uitvoeringsvraagstukken.”

Beheer
WP Admin