AlgemeenAchtergrond

VVD bijna op huidige zeteltal

De VVD is in een maand tijd vier zetels gestegen en staat op twintig zetels in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Daarmee staan de liberalen weer bijna op het huidige aantal van 21 zetels in de Tweede Kamer.

De PVV en D66 die de afgelopen tijd flink scoorden in de peilingen, zakten beide in een week tijd twee zetels terug naar 26 (PVV) en 22 (D66). De PVV heeft nu negen en D66 drie zetels in de Kamer. Trots op Nederland heeft daarvan geprofiteerd en staat nu op twee zetels.

Ook de PvdA krabbelt omhoog en staat nu op zeventien zetels. Dat zijn er vier meer dan zes weken geleden.

De overige partijen staan op hetzelfde niveau als een week geleden: SP op vijftien zetels, CDA op 26, GroenLinks op twaalf, de ChristenUnie op zes en de SGP en de Partij voor de Dieren elk ook op twee zetels.

De huidige regeringscoalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie heeft in deze peiling 49 zetels.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder ten minste 2500 mensen, uit een steekproef van ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag. Als deelnemers de vraag voorgelegd krijgen op wie ze nu zouden stemmen, zien ze eerst hun oude keus voor zich. Zo worden de veranderingen in stemgedrag per individu geregistreerd.

Beheer
WP Admin