AkkerbouwAchtergrond

VS zoekt andere afnemers voor DDGS

Washington – Als China de import van de voergrondstof DDGS verder aan banden legt, gaat de VS de afzet aan Canada en Mexico opvoeren.

China was vorig jaar de grootste afnemer van Amerikaanse DDGS, een bijproduct van de ethanolproductie. Canada en Mexico zijn de tweede en derde afnemer, meldt persbureau Agra Europe. ”De afzet naar die landen vanuit de VS groeit ieder jaar.”

China meldde eind vorig jaar dat het een onderzoek start naar het dumpen van DDGS door de VS. Het Chinese ministerie van handel start het onderzoek na klachten van binnenlandse producenten van bio-ethanol. De leveranciers uit de VS zouden de DDGS goedkoper aan China leveren dan aan andere landen. De Chinese producenten van voergrondstoffen hebben last van de grote import van DDGS.

Vorig jaar importeerde China naar schatting 3 miljoen ton DDGS uit de VS. Dat is 28 procent van de totale export uit de VS. In 2007 lag de import op 1.150 ton. China importeert steeds meer voergrondstoffen vanwege de sterke groei van de veestapel.

Het onderzoek is naar verwachting eind dit jaar afgerond. De import van DDGS uit de VS zal volgens Agra Europe dit jaar sterk inzakken. ”Chinese importeurs willen voorkomen dat ze ineens worden geconfronteerd met hoge invoertarieven om dumping te voorkomen.”

Beheer
WP Admin