AkkerbouwAchtergrond

VS niet te kloppen op graanmarkt

De machtsverhoudingen in de wereldgraanmarkt zijn door elkaar geschud. De VS en de EU zijn dit seizoen sterker geworden. Rusland speelt voorlopig geen rol van betekenis.

In juni vorig jaar ging het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) er nog van uit dat Rusland samen met Oekraïne en Kazachstan de nieuwe tarweschuur van de wereld zou worden in plaats van de VS. Maar droogte heeft de landen rond de Zwarte Zee weggevaagd van de wereldmarkt. De VS verzorgt dit seizoen 28,2 procent van de wereldhandel in tarwe. Vorig seizoen was dat 17,7 procent.

De VS is sinds 1945 heer en meester op de wereldtarwemarkt. Maar Rusland werd steeds belangrijker. Vorig seizoen bediende Rusland 13,7 procent van de wereldtarwemarkt. Dat is dit seizoen gekelderd naar 3,2 procent. Het aandeel van Oekraïne daalt van 6,9 procent vorig seizoen naar 4,4 procent dit seizoen. Het aandeel van de EU stijgt van 16,3 naar 17,2 procent.

Op de maismarkt blijft de VS onbetwist nummer één, ondanks dat de VS ruim een derde van alle mais verwerkt tot bioethanol. Het USDA gaat uit van een aandeel op de wereldmarkt voor mais van 54,8 procent. De nummer twee exporteur, Argentinië, blijft steken op 16,1 procent.

Ook op de sojamarkt is de VS niet te kloppen. Dit seizoen wordt 44 procent van de soja verhandeld door de VS. De tweede exporteur Brazilië doet 33 procent van de wereldhandel in soja.

De hegemonie van de VS blijft voorlopig. Rusland was lange tijd de enige serieuze concurrent van de VS op de tarwemarkt. Dat is nu anders. Zelfs als Rusland dit jaar veel tarwe oogst, heeft het de handen vol met het aanvullen van de voorraden.

Beheer
WP Admin