AlgemeenAchtergrond

‘Vrouw moet EU-president worden’

De eerste EU-president moet een vrouw worden evenals de eerste Hoge Vertegenwoordiger.

Daarvoor pleiten drie van de machtigste EU-vrouwen, onder wie EU-commissaris voor Concurrentie Neelie Kroes, zondagavond in een ingezonden brief op de website van de Britse krant Financial Times.

Volgens de vrouwen, naast Kroes ook de vicevoorzitter van de Europese Commissie, Margot Wallström, en Diana Wallis (vicevoorzitter van het Europees Parlement) is “de juiste man op de juiste plek vaak een vrouw”. Er zijn genoeg politiek actieve vrouwen die in aanmerking komen voor de topfuncties, aldus de drie. Ze hopen dat de EU nu daadwerkelijk de daad bij het woord voegt en vrouwen op topposities benoemt. Kroes pleitte al eerder voor vrouwen in politieke topfuncties.

De EU-leiders beslissen donderdag tijdens een speciale top in Brussel wie de twee topposities gaan bekleden. Al weken circuleren namen van mannen als premier Jan Peter Balkenende en de Luxemburger Jean-Claude Juncker. Ook de bijna 72-jarige vrouw Vaira Vike-Freiberga, voormalig president van Letland, zou in beeld zijn voor een van de functies. De voormalige Ierse premier Mary Robinson is ook wel eens genoemd voor de post van EU-president.

Huidig EU-voorzitter Zweden is nog altijd op zoek naar consensus tussen de Europese regeringsleiders over wie president en Hoge Vertegenwoordiger moet worden. “We hebben nog drie dagen”, zei de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt maandag tegen het persbureau AFP. “Drie dagen is een lange periode, het is bijna een eeuwigheid in de politiek.”

Over enkele weken treedt een nieuwe Europese Commissie aan, die waarschijnlijk uit nog minder vrouwen zal bestaan dan nu het geval is. De Nederlandse kandidaat om Neelie Kroes op te volgen is nog niet bekend, maar in het geruchtencircuit circuleren vooral de namen van mannen, zoals minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie, minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken en oud-landbouwminister Cees Veerman, allen CDA’er. Een van de weinige vrouwen die in de race zouden zijn, is PvdA-staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie.

Beheer
WP Admin