AlgemeenAchtergrond

Vrijstelling voor middelen tegen Afrikaanse fruitmot in peper

Telers van Spaanse peper kunnen de komende vier maanden gebruikmaken van vier bestrijdingsmiddelen tegen de Afrikaanse fruitmot (False Codling Moth).

Het zijn de middelen Agrichem Deltamethrin, Decis EC, Deltamethrin EC 25 en Decis Micro, die de werkzame stof deltamethrin bevatten. Middelen met die stof zijn wel toegelaten in andere teelten. Deltamethrin is schadelijk voor vissen en andere waterdieren. Omdat het gaat om een insect dat zeer schadelijk is voor allerlei teelten, en omdat het slechts in één kas is aangetroffen, heeft minister Gerda Verburg (LNV) toch een vrijstelling afgegeven.

De mot werd vorige maand voor het eerst aangetroffen in de kassen van een peperteler, nadat de VS het diertje aantrof in een partij peper afkomstig van het bedrijf. De Amerikanen stelden daarop een importverbod in voor peper en rode paprika uit Nederland.

De fruitmot komt oorspronkelijk voor in Afrika en komt normaal gesproken niet voor in de Europese Unie. Hoe het diertje in een Nederlandse kas terecht is gekomen is niet precies duidelijk. Het bedrijf in kwestie importeert ook pepers.

Beheer
WP Admin