AkkerbouwOpinie

Vossenjacht in de kersen?

Het was in de tweede helft van maart erg warm in Hongarije. In de kersen leek een vos aan het jagen te zijn geweest.

Een vrijdag, half maart. De thermometer geeft een temperatuur van +20 graden aan. Prachtig weer. Maar het is veel te warm voor de tijd van het jaar. Het drama van vorig jaar zit nog vers in ons geheugen: ook een warm voorjaar met in mei plots twee nachten met nachtvorst. De kersenoogst was 70 procent minder dan het jaar er voor.

Eerste kunstmestgift

Het is tijd voor de eerste kunstmestgift voor de kersenbomen. Op basis van analyses op monsters van de bodem en bladeren wordt een bemestingsadvies gemaakt. Bepaalde meststoffen kunnen via het water worden gegeven, maar de stikstofgift kan niet via water. De mestgift wordt per hectare uitgedrukt, maar dan ‘geconcentreerd’ naar de rijen waar de kersenbomen staan. Er is nu 60 kilo N per hectare gegeven. De tweede gift volgt straks in mei.

Fruitvelden omheinen tegen wild en dieven

We hebben de kersen in drie blokken: 30, 17, en 9 hectare. In Hongarije zijn fruitvelden omheind. Dit moet wild buiten houden. Dit wild is over het algemeen viervoetig, maar helaas toch ook regelmatig tweevoetig. Jawel, mensen die nieuw geplante boompjes zo mooi vinden dat ze die als souvenir van hun boswandeling meenemen naar huis. Of het zijn mensen die kersen jatten als vitamine C-bron, dan wel als grondstof voor het stoken van palinka. Kortom: een omheining is gewenst, maar niet altijd toereikend. Tijdens het strooien van de kunstmest zagen we iets wat duidt op het binnendringen van een viervoeter. Er was een groot gat gegraven in de grond. Een typisch vossengat. Het hol is nog bewoond, getuigde de sporen van een gruwelijke moord op een dier met veertjes. Een vos is een schuw dier, dus we zullen zien of we hem of haar of de familie de komende tijd te grazen kunnen nemen. Heeft iemand goede suggesties?

Twee dagen werk kost €60

De kunstmestgift hebben we dit jaar op een nieuwe wijze gedaan; met een quad en aanhangertje. Een big bag met 700 kilo kunstmest is vlotjes te trekken door de quad. En met het prachtige zonnige weer is het heerlijk werken in de openlucht. Als hoogblonde tukker met een gevoelig huidje voor de zon was het gevolg ‘s avonds dus een rode kop, alsof ik een liter wijn naar binnen had gewerkt. Alvorens efficiënte Nederlanders me voor gek verklaren, wil ik hen vragen nog efkes te wachten met hun oordeel. Het verbruik van de quad is alleszins vriendelijk: 42,5 hectare kersen (het verschil zit in hem in het feit dat 13,5 hectare vorig jaar aangeplante kersenboompjes zijn) bemesten met 17 liter benzine à 437 forint per liter, €25. Een prima Hongaarse medewerker kost ons €30 per dag, netjes op papier en alle kosten afgedragen aan de overheid. Twee dagen werk kost dus €60. Omdat ik jaren varkens heb gehouden, ben ik gewend om voor niks te werken. Dus totale kosten: €85. Valt wel mee met die inefficiëntie, toch? Voor degene die het niet met me eens is: ga ook eens lekker buiten werken in de kersengaard onder een heerlijk zonnetje. Mooi, man!

Een overzicht van de prijzen voor vleesvarkens vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin