AkkerbouwAchtergrond

‘Vooruitzichten akkerbouw positief’

Doetinchem – De vooruitzichten voor 2011 zijn positief voor de akkerbouw, verwacht voorzitter Jaap Haanstra van de LTO-vakgroep Akkerbouw.

“Bij veel gewassen zijn de prijzen goed. De graanprijs is hoger dan in andere jaren. Ik verwacht dat het huidige niveau van de graanprijs nog wel even doorloopt in de eerste helft van dit jaar.”

De laatste twintig jaar waren er meer jaren met lage graanprijzen dan met hoge. Haanstra verwacht dat dat verandert. “Het verbruik is groter dan de productie. De wereld heeft ieder jaar een recordproductie nodig om het graanverbruik bij te houden. Er komen meer jaren dat de consumptie hoger uitvalt dan de productie. Dat is positief voor de graanprijs. We zullen bij de graanprijs meer toppen en minder dalen zien dan in het verleden.”

Dat heeft ook een uitstraling naar andere gewassen, denkt Haanstra. ”Graan is nog altijd de spil in de akkerbouw. Een hogere graanprijs trekt ook de prijzen van andere gewassen mee omhoog.”
Een ander positief effect dat Haanstra ziet voor 2011, zijn de huidige goede prijzen voor aardappelen en uien. “Als je nog vrij product in de bewaring hebt liggen, kan je daar goed van profiteren in de eerste helft van dit jaar.”

Ook de suikermarkt kent hoge prijzen. Haanstra: “De verwachting is dat de suikerprijs de komende jaren op een hoog niveau blijft.”

Haanstra heeft een wens voor de akkerbouw. “Ik hoop dat de individuele teler een groter belang krijgt verderop in de keten. Hoe dichter je bij de consument zit met je product, des te beter de marges zijn. Maar de realisering van deze wens is een kwestie van lange adem.”

Dit jaar spreekt Brussel verder over het EU-landbouwbeleid na 2013. Haanstra wenst dat de politici het landbouwbudget op peil houden. “Ook in de toekomst moet de EU over voldoende en veilig voedsel kunnen beschikken. Daar blijven vangnetten voor nodig. Want ook al ziet de toekomst er positief uit voor de akkerbouw, er komen altijd jaren met slechte prijzen. Dan moet je ergens op terug kunnen vallen.”

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin