AlgemeenNieuws

Voorstel herkomstetikettering sneuvelt

Brussel – De Commissie Envi (milieu en voedselveiligheid) van het Europees Parlement is het niet eens met het voorstel van de Europese Commissie voor de herkomstetikettering van vlees.

Dat meldt Frans van Dongen, vertegenwoordiger van de Nederlandse vleessector in Brussel. De commissie Envi vindt dat op de etiketten ook het land van geboorte moet worden vermeld. De Envi-commissie houdt daarmee vast aan een etiketteringssystematiek die vergelijkbaar is met die voor rundvlees. De Europese Commissie vindt in zijn voorstellen voor herkomstetikettering voor varkens- pluimvee en schapenvlees vermelding van het land van houden en dat van slachten voldoende. Aan dat voorstel is al maandenlang getouwtrek vooraf gegaan.

Het Europees Parlement moet zich nu in één van de komende plenaire zittingen uitspreken over de voorstellen van de Commissie. De kans is groot dat het voorstel van de commissie het niet haalt. Van Dongen verwacht dat er nieuwe voorstellen moeten worden gemaakt, wat weer maandenlange discussies zal vergen. Voor de vleessector is een vermelding van het land van geboorte een slechte zaak, zegt Van Dongen. “Kijk maar eens naar een land als Duitsland. De slachterijen zullen alle biggen naar land van geboorte, Duitsland, Nederland of Denemarken, moeten kanaliseren. Dat vergt een enorme logistieke inspanning die flink kostenverhogend werkt.” Nederland heeft sowieso weinig belang bij een herkomstetikettering. In veel landen hebben kopers van vlees voorkeur voor producten uit eigen land of regio. Nederland is dan, als de herkomst wordt vermeld op het vlees, als exporterend land in het nadeel.

Beheer
WP Admin