AlgemeenAchtergrond

Voorlopig geen huisuitzettingen DSB-klanten

Klanten van de failliete DSB Bank die niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen, worden voorlopig niet uit hun huis gezet.

Dat bevestigde curator Rutger Jan Schimmelpenninck donderdag in het televisieprogramma Nova.

Volgens Schimmelpenninck hebben sinds het aantreden van de curatoren bij DSB Bank op 12 oktober geen veilingen of huisuitzettingen bij klanten van DSB plaatsgevonden. Dit zal ook niet gebeuren totdat zij op 17 november een openbaar verslag over hun beleid hebben uitgebracht aan de rechtbank.

Volgende week zullen de curatoren verschillende stichtingen die klanten van DSB vertegenwoordigen uitnodigen voor een gesprek. Welke stichtingen dat zullen zijn, is nog niet duidelijk. Volgens Schimmelpenninck heeft Pieter Lakeman, de voorzitter van de Stichting Hypotheekleed, zich nog niet gemeld. Lakeman riep DSB-klanten begin oktober op hun rekening bij de bank leeg te halen, omdat gedupeerde klanten bij een faillissement meer kans op een goede schikking zouden hebben dan in onderhandelingen met DSB-eigenaar Dirk Scheringa.

De curator kon niet zeggen of hij zich gebonden voelt aan de schikking die het Steunfonds Probleemhypotheken vlak voor het faillissement met DSB Bank trof. “Het is niet mijn geld”, aldus Schimmelpenninck, die erop wees dat een deel van de schulden bijvoorbeeld in onderpand zijn gegeven aan de Europese Centrale Bank en De Nederlandsche Bank. “Ik moet aan alle partijen presenteren wat de gevolgen van de overeenkomst zijn. Zij moeten akkoord gaan.”

De curatoren hebben volgens Schimmelpenninck geen vordering op Scheringa. Het bedrag van 700.000 euro dat Scheringa vlak voor de ondergang van de bank van zijn DSB-rekening haalde heeft hij inmiddels terugbetaald, bevestigde de curator.

Beheer
WP Admin