AlgemeenAchtergrond

Voorlopig einde proef Vivinal GOS-melk

FrieslandCampina brengt zijn Vivinal GOS-melk voorlopig niet terug op de Vietnamese markt.

Een definitieve introductie moet wachten. Het bedrijf heeft geen relatie kunnen vinden tussen deze soort melk en allergische reacties bij jonge consumenten in Vietnam. Toch wordt het raadzamer geacht de Vivinal GOS-melk voorlopig niet meer te verkopen. Dit is een tegenslag voor het bedrijf, omdat Vietnam de eerste markt was waar melk met de gezondheidstoevoeging Vivinal GOS (een zogenoemd probioticum) werd verkocht. De introductie leek goed te verlopen, maar in oktober kwamen er klachten over allergische reacties.

In uitgebreid onderzoek door allergiedeskundigen en het Nederlandse TNO kon niet meer dan koemelk-allergie worden vastgesteld. Toch werden bij andere melkproducten van FrieslandCampina geen allergische klachten gemeld. Het bedrijf heeft twee fabrieken in Vietnam. Daar wordt onder meer UHT-melk geproduceerd met en zonder smaakjes, van lokaal geproduceerde melk en uit melkpoeder. Deze productie gaat gewoon door.

De commotie rond de melk met Vivinal GOS is een vervelende tegenslag voor FrieslandCampina. Als de melk goed was aangeslagen in Vietnam, was het mogelijk snel ook elders geïntroduceerd. Dat geen direct verband gelegd kon worden tussen het probioticum en allergie is voor het bedrijf een geluk, maar de blijvende onzekerheid over vraag waar de allergie dan vandaan komt is weer een tegenvaller.

Het probioticum Vivinal GOS wordt al meer dan tien jaar door FrieslandCampina op de markt gebracht. Het zit onder meer in babyvoeding en in een variant van het vruchtensap Cool Best, dat in Nederland op de markt is gebracht. Ook wordt het product aan andere voedingsbedrijven verkocht.

Tot nog toe zijn er nooit klachten over geweest. Het product is voor de marktintroductie uitgebreid getest. De toevoeging wordt geproduceerd in fabrieken in Borculo en in Australië, waar FrieslandCampina een joint-venture heeft.

Beheer
WP Admin