AkkerbouwAchtergrond

Voordelen van een recessie

Een recessie is nooit leuk, maar je kunt er als akkerbouwer ook van profiteren.

Razendsnel maakt de economie de omslag van hoogconjunctuur naar recessie. En in tijden van recessie wentelen wij ons in pessimisme. Dat zit in onze natuur. De gemiddelde akkerbouwer is daar geen uitzondering op.

Je kunt ook kijken of je kunt profiteren van de woelige vrijemarkteconomie in mineurstemming. De kunst is er als ondernemer sterker uit te komen zodra het weer beter gaat. Want vroeg of laat gaat het beter, zoveel is zeker.

Kosten reduceren is een van de weinige instrumenten die een ondernemer heeft om zijn bedrijf door een slechte periode te loodsen. Daarbij helpt de recessie hem. Begin vorig jaar nog schoten de prijzen van trekkers en werktuigen omhoog onder druk van de grote vraag met lange levertijden en hoge energie- en staalprijzen.

Wie dit jaar een nieuwe trekker of bedrijfsauto koopt, kan rekenen op een hogere korting. En dan staat-ie binnen een paar weken voor de deur. Ook trekkers importeren uit Groot-Brittannië kan interessant zijn. Door de koersval van het pond zijn die namelijk meer dan 25 procent in prijs gedaald.

Voor investeringen in gebouwen is het te behalen financiële voordeel nog veel groter. De aannemers komen in rap tempo droog te staan, waardoor zij nu voor de bouw van een bewaarplaats zeer scherp calculeren. Op een investering van enkele tonnen kan dat tienduizenden euro’s schelen. Denk hierbij ook aan de deur die de overheid heeft geopend naar de mogelijkheid van versnelde afschrijvingen. Dat heeft een gunstige invloed op uw winst- en verliesrekening.

De prijzen van grondstoffen als diesel en kunstmest zijn dankzij de vrije marktwerking gekelderd. Door goedkope kunstmest uit Polen zijn bedrijven als Agrifirm of CZAV gedwongen ook hun kunstmestprijzen te laten zakken. Dus laten we blij zijn dat er in de handel van kunstmest of dieselolie geen protectionisme bestaat, zoals sommige akkerbouwers dat wel wensen in de teelt van fritesaardappelen.

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin