PluimveeNieuws

Vogelgriep gaat pluimveesector veel kosten

Houten – De prijzen voor pluimveevlees en broedeieren zullen de komende tijd onder grote druk komen. Zoveel is een dag na de uitbraak van vogelgriep in Hekendorp wel duidelijk.

De export van pluimveevlees naar derde landen ligt in elk geval drie maanden stil. Dat meldt Jan Odink, voorzitter van de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi). Van de totale Nederlandse pluimveevleesexport gaat een kwart naar landen buiten de EU.

De export naar EU-landen ligt stil zolang de standstill van kracht is: maximaal 72 uur, mits er geen nieuwe gevallen opduiken.

Exporteurs van broedeieren en eendagskuikens gaan ervan uit dat landen buiten de EU hun grenzen sluiten voor Nederlands product. Dat zegt Tjeerd den Hollander van de Nederlandse Vereniging van Exporteurs en Broedeieren en Eendagskuikens (NVE). “Officieel hebben landen nog niks laten horen, maar de ervaring is dat de grenzen dicht gaan.”

De eierhandel vreest dat de zorgvuldig opgebouwde handelsrelaties in het buitenland spaak lopen, omdat Nederland niet kan leveren. Twee van de drie in Nederland geproduceerde eieren is bestemd voor de export, met name naar Duitsland.

Beheer
WP Admin