RundveeAchtergrond

Voedingsreus zet Wageningen op scherp

Wageningse voedingswetenschappers en de voedingsepidemioloog Walter Willett twisten over de uitleg van een onderzoek naar de effecten van melk op het voorkomen van hart- en vaatziekten. Willett is tegen de overdrijving: melk is niet altijd gezond.

Als een wetenschappelijk debat verandert in een notoire ruzie, komen de feiten in het geding. Dan is het tijd voor een time-out. Deze week probeerden Wageningse en Amerikaanse voedingswetenschappers weer op een lijn te komen, na de oprispingen van de Amerikaanse hoogleraar Walter Willett in ondermeer de Volkskrant. Willett nam publiekelijk afstand van wetenschappelijke publicatie, waar nota bene zijn eigen naam onder stond. In zijn kritiek richtte hij zijn pijlen op de Wageningse onderzoekers, die zich volgens hem schuldig maken aan verdraaiing van de onderzoeksresultaten.

Met zijn opmerkingen raakte Willett een gevoelige snaar: de wetenschappelijke integriteit van de Wageningse onderzoekers. Het was tijd voor een goed gesprek. Dat had vorige week woensdag plaats. Doel was de kou uit de lucht te halen en met een gezamenlijke verklaring een eind te maken aan de kwestie. Dat vergt een buigzame persoonlijkheid. Want het is lastig een tekst te maken, waarin beide partijen hun gelijk behouden.

Walter C. Willett is onderzoeker met een grote reputatie. Bij zijn benoeming tot eredoctor in Wageningen (in 2003) werd hij door de Wageningse universiteit uitgebreid geprezen vanwege zijn invloedrijke onderzoek, dat resulteerde in verschillende voedingsaanbevelingen. In 2002 publiceerde hij een alternatief voor de Amerikaanse schijf van vijf. In de voedselpiramide staan bovenin de voedingsmiddelen, waarvan je er weinig moet hebben, en onderin de gezonde producten Bovenaan in Willetts piramide staat rood vlees en boter, witte rijst, witbrood, aardappelen, pasta en snoep. En meteen daaronder zuivel of calciumsupplementen.

De discussie van de afgelopen weken ging over de vraag hoeveel melk nog goed voor je is. Of om het preciezer te zeggen: of er een relatie is tussen de consumptie van maximaal drie glazen melk en een verlaagde kans op het ontstaan van hart- en vaatziekten. Volgens de wetenschappelijke publicatie lijkt die relatie er – in geringe mate – te zijn. Willett is het eens met die bevindingen.
Maar hij vindt dat je breder moet kijken. Er zijn ook mogelijk schadelijke effecten van melk, zegt Willett: zo kan een te hoge consumptie van melk mogelijk effect hebben op het ontstaan van eierstok- of prostaatkanker, ook al vermindert een gematigde melkconsumptie de kans op darmkanker. In melk aanwezige hormonen hebben mogelijk effect op het ontstaan van borstkanker.

Willett vindt twee glazen halfvolle of magere melk per dag ruim voldoende. Zijn advies is eerder om minder dan meer te drinken, vooral omdat de gezondheidseffecten op lange termijn nog onvoldoende duidelijk zijn. Het zou best kunnen dat overmatige eiwitconsumptie (via melk) de botten minder stevig maakt. De aanbeveling om vooral halfvolle of magere melkproducten te consumeren is halfslachtig, zegt hij, omdat het melkvet via koekjes, ijs en toetjes toch weer in de maag komt.

Forget the milk, take the cow for a walk

Walter C. Willett (1945) werd in 2003 door het Wageningse universiteitsblad geportretteerd als een voedingsreus. Hij was dit jaar door het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam uitgenodigd als hoofdspreker bij de Lof der Geneeskunst. Hij spitste zijn verhaal toe op de gezondheidseffecten van melk. Hij stond uitgebreid stil bij de veronderstelling dat het calciumgehalte in melk een gunstig effect heeft op de botsterkte. Maar zijn conclusie is uiteindelijk dat calcium uit melk weinig bijdraagt: als je werkelijk stevige botten wilt hebben moet je niet te lang worden, en veel bewegen ‘forget the milk, take the cow for a walk’, aldus Willett in Rotterdam.

Concluderend stelde hij onder meer dat melk een rijke bron van voedingsstoffen is, belangrijk voor jonge zoogdieren. Maar als bron van calcium is het belang van melk overschat. Melk verdringt andere (gezonde) producten van het bord en draagt mogelijk bij aan kankers.

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin