AkkerbouwNieuws

Vlotte handel door tegenvallende bollenoogst

Lisse – De opbrengst van lelie- en gladiolenbollen valt vaak tegen als gevolg van het koude voorjaar. Dit stimuleert een vlotte handel. Dat constateert bemiddelingsbureau Hobaho. Ook de stemming op de termijnmarkt voor voorjaarsbloeiers als tulpen is positief.

De prijsvorming van voorjaarsbloeiers, waarvan het planten nagenoeg is afgerond, is volgens Hobaho goed. “Er is een opvallend gewillige markt voor deze producten en de verkopen op de termijnmarkt lopen sterk voor op vorig jaar. Er ontstaat een plezierige stemming in de branche.”

Verder is de oogst van lelies in volle gang. De resultaten zijn divers. “Veel partijen zijn niet gegroeid als verwacht of gehoopt, andere kwekers zijn best tevreden over de oogst tot nu toe. Het stugge en lange voorjaar heeft wat groeimaatjes gekost. Daar komen we nu achter. De wat latere types als Oriëntal moet nog beginnen, maar we verwachten hetzelfde beeld.”

Ook de gladiolenoogst had op veel plaatsen beter gekund. “Ook hier zien we verschillende resultaten met waarschijnlijk dezelfde oorzaak.”

Een overschot ligt dus niet in de lijn der verwachting. Dit leidt niet tot een directe prijsreactie, maar het stimuleert wel een vlotte handel.

Verder zijn er de afgelopen tijd heel veel hyacinten verhandeld, ziet Hobaho. Hier gaat hierbij om bollen die af land in alle maten naar de koper gaan. Deze vorm van handel heeft een zo snel mogelijke verwerking als doel. Hierdoor kan de preparatie voor het broeiseizoen snel en in regie van de broeiers plaatsvinden.

Het verdere verloop van de handel wordt vooral beïnvloed door de resultaten van de bloemenoogst en opbrengst van de komende winter.

De prijzen voor de nieuwe hyacintenoogst zijn door de late oogst redelijk en in elk geval beter dan vorig jaar. Rustig aan wordt er begonnen met de bloemenproductie.

Tulpenbloemen zijn ook redelijk in prijs. Dit zijn voornamelijk bloemen van tulpenbollen van het zuidelijk halfrond. Dure bollen dus. Een redelijke prijs is nodig om een positief resultaat bij de bloemkwekers te realiseren.

Beheer
WP Admin