AlgemeenAchtergrond

Vleesconcerns VS profiteren op beurs van lage dollar

Het is wat cynisch, maar feitelijk winnen de Amerikaanse vleesreuzen voor een groot deel terrein door de rampen die Japan overkomen, en een fors lagere waarde van de dollar.

Op weekbasis steeg de beurswaarde van Smithfield Foods bijna 8 procent. Het aandeel tikte woensdag zelfs het hoogste niveau in de laatste 52 weken aan. Ook de bekende concurrent uit Arkansas, Tyson Foods, won weer terrein.

Smithfield Foods verklaarde deze week dat de vraag naar alle soorten vlees uit Japan blijft aantrekken. Het bedrijf ziet vooralsnog geen signaal dat de Japanse vraag afneemt. In Japan is de vleesproductie plots een stuk minder nu een flink aantal veevoerfabrieken in het Noorden maar ook een serie boerderijen is weggevaagd door het wassende water van de tsunami. Hoge prijzen weerhouden Japanners noch Amerikaanse consumenten vlees af te nemen, aldus het bedrijf.

Smithfield en Tyson hebben ook voordeel van een daling van de graanprijzen en dan met name de maisprijs op de termijnmarkt van Chicago. Een groot deel van de kosten, meer dan 70 procent, bestaat immers uit voerkosten. Voer bestaat voor het grootste deel uit graan en soja. De graanprijs blijft echter wel een factor van onzekerheid. Met name het verlaat inzaaien van graan in Rusland kan op termijn leiden tot fors hogere noteringen.

De Amerikanen profiteren ook van een flink gedaalde waarde van de dollar tegenover bijvoorbeeld de euro en de Braziliaanse reais. Topman Wesley Batista van JBS liet in een interview met The Wall Street Journal doorschemeren dat het perspectief voor export vanuit Brazilië in de laatste maanden is verslechterd. De Braziliaanse regering stelt zelfs dat de VS de wisselkoers manipuleert. Dat JBS ook deze week weer klappen oploopt op de beurs mag toch opmerkelijk heten. JBS heeft met Swift en Pilgrim’s Pride grote bedrijven in de VS.

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen
  • Beheer
    WP Admin